Podijeli članak

Europska unija je danas na sastanku u Luksemburgu snažno osudila sirijski režim za katastrofalnu humanitarnu situaciju u zemlji i uporabu kemijskog oružja te pokazala "razumijevanje" za napade Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Francuske čiji je cilj bio uništenje kemijskog oružja te je pozvala na oživljavanje političkog procesa jer nema "vojnog rješenja" za sirijsku krizu.
 
"Sirijski režim snosi daleko najveću odgovornost za katastrofalnu humanitarnu situaciju i patnje sirijskog naroda. Snažno osuđujemo ponovnu i kontinuiranu uporabu kemijskog oružja od strane sirijskog režima, uključujući i posljednji napad u Dumi, što je teško kršenje međunarodnog prava i uvreda za ljudsko dostojanstvo", kaže se u zaključcima ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, koji su se u ponedjeljak okupili na redovitom mjesečnom sastanku, prenosi Hina.
 
"U tom kontekstu, Vijeće razumije da su ciljani napadi Sjedinjenih Država, Velika Britanije i Francuske na postrojenja za kemijsko oružje u Siriji bili specifične mjere koje su poduzete s jedinim ciljem da se spriječi sirijski režim da i dalje koristi kemijsko oružje za ubijanje vlastitog naroda. Vijeće podržava sve napore koji za cilj imaju sprečavanje uporabe kemijskog oružja", dodaje se u zaključcima. 
 
Ministri EU-a pozvali na oživljavanje političkog procesa
 
Ministri su također pozvali na oživljavanje političkog procesa, ističući da nema vojnog rješenja te izrazili žaljenje zbog ruske i iranske potpore sirijskom režimu.
 
"Ističemo da sadašnju situaciju treba iskoristiti za oživljavanje procesa za traženje političkog rješenja za sirijski sukob. EU ponavlja da ne može biti vojnog rješenja. Suprotno tome, sirijski režim uz potporu Rusije i Irana od prošle je godine pojačao vojne operacije ne obazirući se na civilne žrtve", kažu ministri.
 
Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini smatra da je konferencija EU-a i UN-a o budućnosti Sirije, koja se sljedeći tjedan održava u Bruxellesu, dobra prilika za oživljavanje političkog procesa.
 
Osigurati primirje i prijelaznu vladu u Siriji
 
"Znam da to u kontekstu rata zvuči nestvarno, ali ako postoji nada za Siriju, onda je to sirijski narod kojemu je dosta sukoba i rata i koji bi mogao dati poticaj za ozbiljne pregovore", rekla je Mogherini.
 
O potrebi oživljavanja političkog procesa govorio je i njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, koji je također istaknuo da rješenje nije moguće pronaći bez Rusije.
 
"Najprije treba osigurati primirje i dostavu humanitarne pomoći te prijelaznu vladu u Siriji", rekao je Maas.
 
Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson izjavio je po dolasku na sastanak da je odluka o zračnim napadima bila "potpuno opravdana" te je pozdravio međunarodnu potporu za tu akciju SAD-a, Velike Britanije i Francuske.