Podijeli članak

Nekoliko zemalja Europske unije prima znatno manje doza Pfizerovog cjepiva protiv koronavirusa nego što se očekivalo, nakon što je američka tvrtka usporila isporuke.

Šest država nazvalo je situaciju "neprihvatljivom" i upozorilo da se time "smanjuje kredibilitet procesa cijepljenja", javlja BBC.

Švedska, Danska, Finska, Litvanija, Latvija i Estonija pozvale su EU da izvrši pritisak na Pfizer-BioNTech. Tvrtka Pfizer je priopćila da su smanjene isporuke privremeni problem.

Tvrtka navodi kako su na isporuke uticale promjene njihovih proizvodnih procesa namijenjene jačanju proizvodnje.

-Iako će ovo privremeno uticati na isporuke krajem siječnja do početka veljače, doći će do značajnog porasta broja doza dostupnih pacijentima krajem veljače i u ožujku - priopćeno je iz Pfizera.

EU se ne oslanja u potpunosti na Pfizerovo cjepivo jer su odobrili za upotrebu cjepivo američke tvrtke Moderna. Ipak, očekuje se da će se usporiti tempo programa cijepljenja.

Njemačko ministarstvo zdravstva nazvalo je Pfizerovu najavu usporene opskrbe iznenađujućom i "vrijednom žaljenja", napominjući kako se obvezalo na datume isporuke do sredine veljače.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je kako ju je izvršni direktor Pfizera uvjerio da će stići sve narudžbe zajamčene za isporuku u prvom kvartalu godine.

Prošlog tjedna, von der Leyen rekla je kako se Pfizer složio da će ove godine EU opskrbiti sa 600 milijuna doza, dvostruko više od početne narudžbe.

Međutim, ovo neće umiriti europske vlade koje se bore da spriječe širenje nove varijante Covid-19 koja je prvi put otkrivena u Velikoj Britaniji.