Podijeli članak

Stranka turskog predsjednika Tayyipa Recepa Erdogana, Stranka pravde i razvoja (AKP) i glavna oporbena Republikanska narodna stranka (CHP) objavile su obje u ponedjeljak rano ujutro pobjedu na lokalnim izborima u Istanbulu s tijesnim rezultatom.

Govoreći novinarima u Istanbulu glavni oporbeni kandidat za gradonačelnika Ekrem Imamoglu je, pozivajući se na podatke svoje stranke, izjavio da je pobijedio u utrci na lokalnim izborima za blizu 28.000 glasova.

Nekoliko minuta kasnije pokrajinski čelnik AKP-a u Istanbulu objavio je kako je stranački kandidat njegove stranke, Binali Yildirim, pobijedio osvojivši oko 4.000 glasova više od svog protukandidata. 

Prethodno je turski predsjednik u svojoj izjavi na tiskovnoj konferenciji nakon izbora govorio o mogućem gubitku izbora u Istanbulu, kazavši da je unatoč svemu njegova stranka prva po snazi u zemlji te da je, ako i ne dobije gradonačelničko mjesto u Istanbulu, dobila brojne okruge u Istanbulu, velegradu koji broji 18 milijuna ljudi. 

Po neslužbenim rezultatima izbora Erdoganova stranka izgubila je u Ankari nakon 25 godina vladavine u turskoj prijestolnici, a prema najavama iz oporbe, moguća je i pobjeda oporbe u trećem velikom turskom gradu Izmiru.