Podijeli članak

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u svibnju dolazi u BiH gdje će u glavnom gradu održati veliki predizborni skup i to nakon što su Njemačka i Austrija zabranile turskom predsjedniku organizaciju političkog skupa u tim zemljama. Kako piše provladin medij u Turskoj Yenisafak Erdogan će u Sarajevo doći 20. svibnja, gdje planira održati miting, kako se navodi za 10.000 turskih državljana koji žive u BiH i koji će doći iz drugih europskih zemalja.

U Turskoj se 24. lipnja održavaju prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori, a aktualnoj vlasti u Turskoj, odnosno AK partiji je u ovom trenutku veoma važno da u jednoj europskoj zemlji održi predizborni miting, nakon što su prošle godine Nizozemska i Njemačka zabranile organizaciju skupova povodom referenduma o izmjenama ustava u Turskoj.

Erdogan je prvobitno planirao održati predizborni miting u Njemačkoj, s obzirom na to da u toj zemlji živi najveći broj turskih državljana od svih zemalja Europe. Ipak, nakon što je dobio odbijenicu, a nakon toga i u Austriji, odluka je pala na Sarajevo.

Yenisafak piše da su pripreme za skup u Sarajevu već počele.

"Nakon antidemokratskih izjava koje dolaze iz europskih zemalja miting koji organizira Erdogan postaje još važniji", navodi Yenisafak.

Ranije je najavljeno da će AK partija između ostalog i u BiH organizirati svoj ogranak.