Podijeli članak

Bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson izabran je za novog čelnika Konzervativne stranke, čime je došao na samo jedan korak i dan od imenovanja na mjesto premijera Velike Britanije.

Johnson je pobijedio protukandidata Jeremyja Hunta s 92.153 glasa prema 46.656. Dužnost premijera preuzet će od Therese May u srijedu, donosi BBC.

Od ukupno 160.000 članova stranke koji su mogli glasati odaziv je bio 87,4 posto.

Johnson je svoj pobjednički govor započeo pohvalom prethodnici, rekavši kako je 'bila čast služiti u njenoj vladi'. May mu je čestitala i obećala punu podršku.

Novi lider konzervativaca obećao je da će 'isporučiti Brexit, ujediniti državu i pobijediti Jeremyja Corbyna (lidera laburista, op. a.)'.

May je podnijela ostavku nakon što nije uspjela uvjeriti zastupnike da podrže sporazum o Brexitu koji je dogovorila s Bruxellesom.

Johnson je obećao da će zemlja, sa sporazumom ili bez njega, napustiti Europsku uniju do odgođenog datuma izlaska 31. listopada.

U razgovoru za britanski list Daily Express, rekao je kako će se posljednje tri godine, otkako je Britanija malom većinom izglasala napuštanje EU-a, 'činiti kao loš san' ako dobije mandat za formiranje nove vlade.

Johnson je rekao i da će za njega biti prioritet postizanje trgovinskog sporazuma sa SAD-om.