Podijeli članakPrvi put u povijesti BiH svjetsko zlato u profesionalnom bodybuildingu i fitnessu u našu državu donijela je Mostarka Elma Škaljić s ovogodišnjeg svjetskog prvenstva koje je u Sloveniji održano u organizaciji Međunarodne IBFF federacije.

Ponosna predstavnica Bosne i Hercegovine i Bodybuilding kluba "Mo klub" iz Mostara koja je savršenom kulturom tijela pokazala da je najbolja među najboljima za Klix.ba otvoreno govori o svome putu do osvajanja vrha svijeta i planovima nakon povratka u Mostar sa svjetskim zlatom.

Prvi pehar u BiH

"Ovo je bio prvi pehar koji je ušao u državu BiH s profesionalnog natjecanja. Moram reći da sam zaista sretna zbog ovog uspjeha i jako ponosna, jer nitko u široj regiji od žena još nije osvojio ovu titulu“, kazala nam je Škaljić na samom početku razgovora.

Ističe kako je put do uspjeha bio jako težak i dugotrajan, te da iza svjetske titule stoje godine discipline, odricanja i vrijednog rada, što nije uvijek bilo lako ni izdržati.

"Za ovo natjecanje sam se prvi put u život prijavila i zaista sam se pripremala intenzivno tri mjeseca. Šest puta u tjednu sam imala po dva treninga dnevno i poseban režim ishrane, što i nije bilo lako izdržati“, kaže svjetska prvakinja. Ali uspjeh koji je postigla kako naglašava kruna je svega.

"Pored odlične forme imala sam i sjajnu koreografiju koju mi je radila Edita Hujdur s kojom godina surađujem. Predstavila sam se uz pjesmu Mostarska Dine Melina jer sam željela da ujedno promoviram i grad Mostar i državu Bosnu i Hercegovinu, a da je to bio najbolji izbor najbolje svjedoče rezultati“, sa smiješkom će Škaljić.

S ponosom nam pokazuje svjetski pehar i medalju među bogatom kolekcijom trofeja te napominje kako je veliki broj pehara osvojio njezin suprug i trener Elvedin koji je i najviše zaslužan za uspjeh koji je postigla.

"On je oduvijek na treninzima jako ozbiljni i odgovoran, pa sam i ja uz njega prihvatila to da se pravila bez presedana poštuju. Tako mi je jednog dana rekao da misli kako imam potencija i predložio da krenemo sa natjecateljskim dijelom. Znala sam da to misli ozbiljno i tako je sve krenulo. Prvi put sam se natjecala 2012 godine i osvojila državno prvenstvo BiH , a onda je krenulo dalje. Kratko smo se zadržali na bh. natjecanjima, jer smo odmah krenuli ići vani na balkanska, europska i svjetska natjecanja“, pojašnjava Škaljić.

U razgovoru nam napominje kako je pored odlične i koreografije prilikom predstavljanja uvijek najvažnije u glavi biti čist i smiren, što je shvatila od prvog natjecanja kada je osvojila zlato.

Uz mišiće sačuvana ženstvenost

"Uvijek idem s ciljem da osvojim prvo mjesto, ali kad i zvanično to bude, osjećaj je uvijek poseban, koji ne znam ni opisati. Svaka medalja, svaki uspjeh budi posebne emocije“, objašnjava Škaljić u razgovoru za Klix.ba.

Ističe da glavnu ulogu u svemu ima trener jer samo on može da izvede natjecatelje do savršenstva.

"Nemoguće se sam spremiti, jer je tu potreban poseban režim ishrane, posebna suplementacija, treninzi, pogotovo za ženu, jer žensko tijelo je puno osjetljivije“, pojašnjava ona. Upravo je to ono što je pored mišićavog tijela ipak sačuvalo njezinu ženstvenost, što je kako i sama priznaje jako teško, posebno jer njezin trener i suprug na tom polju besprijekorno detalja i oprezan.

Vlasnica dvije međunarodne licence

"Ja sam imala pripremne treninge kad do zadnjeg dana nisam znala hoću li uopće nastupiti na natjecanju.Tako mi je bilo prije nego sam osvojila balkansko zlato“ , kazuje nam Škaljić te se prisjeća kako je upravo tada dobila prvu profesionalnu kartu WFF.

Poslije toga, kako nastavlja pričati, uslijedilo je svjetsko natjecanje u IBFF gdje je uzela svjetsko prvenstvo i osvojila drugu pro kartu. Tako je postala jedina osoba u BiH koja ima dvije međunarodne pro-licence i svjetsku titulu prvakinje u profesionalnoj ligi bodybuildinga i fitnessa. Uz sve to ova 37-godišnja Mostarka je ponosna majka, supruga i domaćica.

Jasni ciljevi

"Cilj nam je bio osvojiti svijet i uspjeli smo u tome“ kaže nam kratko njezin trener i suprug Elvedin Škaljić koji ju je i odveo na vrh svijeta i koji je ujedno predsjednik bh ogranka međunarodne NABBA WFF federacije.

Nakon povratka u Mostar kako nam kazuje bračni par reakcije su bile fantastične. Čestitke i podrška je stizala sa svih strana, a njima je cilj nakon što su svijetu predstavili Mostar i BiH u najboljem svjetlu, sada svijet dovesti u svoj grad i raditi na promociji ovoga sporta i mladih sportista kojima je, kako naglašavaju, podrška potrebna.

"Ovo je jako skup i zahtjevan sport. Na žalost u našoj zemlji se ne cijeni kao vani i želimo ga populizirati, ohrabriti i povezati mlade ljude kroz sport, jer sportaši su najbolji ambasadori. Planiramo organizirati Europsko prvenstvo u Mostaru u maju naredne godine, ako nam Covid ne poremeti planove, jer bi to puno značilo za Mostari čitavu BiH. Osvojili smo svijet i sad svijetu želimo predstaviti Mostar i BiH u najboljem svjetlu“, poručio je bračni par Škaljić iz Mostara.