Podijeli članak

Svake se godine u povodu 17. studenog  kada se obilježava Dan JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar održava svečana sjednica Uprave poduzeća. Ovogodišnja sjednica u povodu 22. godišnjice i 35 godina rada CHE Čapljina, upriličena je danas u hotelu Mogorjelo u Čapljini. 

Sjednici su nazočili članovi Uprave, Nadzornoga odbora, Odbora za reviziju, bivši generalni direktori, pomoćnica ministra Federalnoga ministarstva energije, rudarstva i industrije, poslovni partneri, predstavnici Nezavisnoga sindikata JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, umirovljeni radnici i ostali mnogobrojni gosti. 

U ime predsjednika Nadzornoga  odbora, Marinka Ivankovića sjednicu je otvorio član NO-a, Midhat Arpadžić naglasivši: Nemoguće je ne spomenuti neke od predstojećih zadaća s kojima se već hvatamo u koštac. Jedna od njih je restrukturiranje poduzeća i pozicioniranje na otvorenom tržištu električne energije koje nam predstoji početkom sljedeće godine, što iziskuje jedan važan preustroj u organizacijskom smislu, kako bi se izlaskom na otvoreno tržište zadovoljilo nužno načelo konkurentnosti  u tržišnom poslovanju. 

U ime Federalnoga ministarstva energije, rudarstva i industrije govorila je Amira Pintul, pomoćnica ministra. 

Skupu se obratio i tehnički rukovoditelj CHE Čapljina Berislav Jović, koji je govorio o povijesti gradnje i važnosti CHE Čapljina istaknuvši: U CHE Čapljina u podzemnoj strojarnici odabrana su i ugrađena dva reverzibilna agregata svaki  240 MVA/ 220 MW. Maksimalni protoci u turbinskom smjeru za nazivni neto pad iznose 112,5 m3/sekundi , a u crpnom smjeru  90 m3/ sekundi. Impozantna je snaga  reverzibilne Frencis turbine koja silom od 4500 tona potiska podiže 90 tona  vode  u  sekundi na razinu 230,00  mnm , pogonjena sinkronim motorom od 220MW. Kroz Popovo polje je betoniran kanal dobrim dijelom starim koritom rijeke Trebišnjice u duljini 65 km za protok  od 45 m3/sekundi. Vrijeme je pokazalo da je ovaj energetski objekt dorastao namijenjenoj zadaći proizvodeći električnu energiju za dobrobit razvitka društva. 

U svome obraćanju svečanom skupu generalni direktor, Nikola Krešić istaknuo je:  

Za nas je prošla godina bila najuspješnija od osnutka poduzeća s ostvarenom dobiti od 54.917.741 KM, no sa zadovoljstvom mogu kazati da i u tekućoj 2014. bilježimo ostvarenje dobrih poslovnih rezultata. Već se odavno pripremamo i za otvoreno tržište električne energije, a  trenutačnih 1.800 uposlenika, od kojih je nešto više od 500 visoke i više stručne spreme, jamac su da ćemo biti i nadalje uspješni.