Podijeli članak

U Nacionalnom parku Sutjeska u tijeku je istraživanje živog svijeta u kanjonima Sutjeske i Hrčavke, u zoni neposrednog utjecaja planiranih malih hidroelektrana na ovim rijekama, priopćeno je iz banjalučkog Centra za životnu sredinu. 

Ovogodišnje istraživanje je, kako navode, nastavak sustavnih istraživanja započetih prošle godine, nakon usvajanja Studija utjecaja na životnu sredinu, koje "površno i bez ikakvog utemeljenja procjenjuju da male hidrocentrale neće imati negativan utjecaj na životnu sredinu“. 

Istraživanja su pokrenuli Centar za životnu sredinu, "Arbor Magna“ i WWF, uz podršku švicarske organizacije "Pro Natura", a uz učešće preko 20 istraživača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. 

Nakon niza dostavljenih stručnih mišljenja, publikacija i savjetovanja, Vlada RS-a se Narodnoj skupštini RS, koja je trebala da izglasa građansku inicijativu protiv hidroelektrana, obratila posebnim dopisom u kome naročito ističe da "se općenito može konstatirati da su razlozi za pokretanje građanske inicijative dati u samoj inicijativi bazirani na nizu nedokazanih pretpostavki i teoretskih fraza prepisanih iz stručne literature, koja služi isključivo za edukaciju, obrazovanje i školovanje učenika i studenata i, kao takvi, ne predstavljaju odraz stvarnog i realnog stanja u ovom nacionalnom parku“. 

Đorđije Milanović iz Udruge za zaštitu drveća “Arbor Magna” naglasio je da trenutno u Hrčavki i Sutjesci boravi više od 20 priznatih istraživača specijaliziranih za 12 grupa organizama (ribe, makrozoobentos, ptice, insekti, slijepi miševi, sitni sisari, velike zvijeri, vodozemci, gmizavci, mahovine, biljke i gljive), koji su vezani za ove vodotoke i koji bi bili izravno ili neizravno ugroženi izgradnjom malih hidroelektrana. "Ovim se, kao i više puta ranije, jasno pobijaju spomenuti navodi iz dopisa Vlade RS, kako su naši razlozi... bazirani na nizu nedokazanih pretpostavki i teoretskih fraza prepisanih iz stručne literature, dok izrađivač Studija utjecaja na životnu sredinu nije čak ispravno ni prepisao stručne podatke“. 

Protiv planova za izgradnju hidroelektrana i za očuvanje naših rijeka, kako navode iz Centra, glasno ustaje naučna i stručna javnost. 

- Kаo referentnom poznаvаtelju riječne mreže Republike Srpske, аutoru brojnih znanstvenih rаdovа i monogrаfijа o rijekаmа i zаštiti rijekа RS, dozvolite mi dа zаjedno kаžemo „stop hidrocidu“ u Republici Srpskoj. U ime nаs i u ime budućih generаcijа - naglasio je Čedomir Crnogorac, profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjoj Luci. 

Potаmološki biseri nаšeg entitetа (rijeke Sutjeskа, Hrčаvkа, Studenа, Jаlovа, Govzа, Bistricа, Jаnj i mnoge druge) nа udаru su, dodao je, neprimjerenog nаrušаvаnjа osnovnih prirodnih vrijednosti hidrosfernog kompleksа RS. 

Kampanja "Bitka za Sutjesku" ovim istraživanjem dobiva novu dimenziju i dodatnu argumentaciju. 

Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu ukazuje da će se za Sutjesku i Hrčavku boriti svim sredstvima. 

- Ovo istraživanje pokazuje ozbiljnost, ali i veliku predanost koju nekoliko organizacija ulaže da bismo očuvali najvrjednije kutke naše zemlje. Želimo realnu sliku vrijednosti ovih rijeka, a istraživanje već dokazuje da je riječ o jedinstvenim ekosustavima koji nipošto ne smiju da se ugroze - navela je Crnković.