Podijeli članak

Dva moguća scenarija: Pronalazak strateškog partnera, što je bliža opcija, a druga opcija je stečaj, kazao je danas ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić povodom situacije sa mostarskim Aluminijem.

“Ja sam jutros održao sastanak sa Upravom i Nadzornim odborom i saslušali smo probleme. Donijeli smo neke zaključke, prvi je da ćemo u ponedjeljak održati sastanak sa premijerom Novalićem i ministrima iz Vlade FBiH. Do ponedjeljka je uprava dobila zadatak da donese sva dokumenta šta smo do sada uradili u Aluminijskom kombinatu. Učinci i koristi od revizije koju smo naručili i platili od sredstava Vlade FBiH sa prijedlozima revizije”, kazao je Džindić i dodao:

“Drugi zaključak su učinci i koristi od ulaska u financijsku konsolidaciju, obzirom da smo 2018. godine proširili uredbu i Aluminij ubacili u program konsolidacije. Idući zaključak je da uprava pripremi moguće modele privatizacije ili pronalaska strateškog partnera. Obzirom da danas Uprava i NO imaju sastanak u Mostaru, očekujem da će ti zaključci biti u ponedjeljak na stolu”.

Na novinarsko pitanje što to u konačnici znači za Aluminij, kazao je:

“Revizija je završena, proces revizije nije bio nimalo lagan, to je sveobuhvatna revizija zbog situacije sa Aluminijem. Ja ću u ponedjeljak poslije sastanka održati press i te zaključke ćemo svima dati. Dva moguća scenarija: Pronalazak strateškog partnera, što je bliža opcija, a druga opcija je stečaj”.