Podijeli članak

Uoči sjednice Glavnog odbora Stranke demokratske akcije u Sarajevu, predsjednik stranke Bakir Izetbegović, kao i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, u zasebnim izjavama novinarima su Milorada Dodika, predsjednika Saveza nezavisnih socjaldemokata i člana Predsjedništva BiH, označili kao stranu koja proizvodi probleme u vezi s formiranjem postizborne vlasti, odnosno novog saziva Vijeća ministara BiH.

Aktualnosti u vezi s (ne)formiranjem vlasti Izetbegović je nazvao zatezanjem političke situacije u BiH nakon kojeg će, po njemu, doći i faza sazrijevanja. Lider SDA dodaje da u cilju razrješenja krize, Dodik treba poštovati zakone i procedure Bosne i Hercegovine te političke partnere.

Dvojica visokih dužnosnika SDA su izjavili da nova vlast u BiH, odnosno novi saziv Vijeća ministara, mogu biti formirani odmah što se Stranke demokratske akcije tiče, ali i da bi neki stavovi Milorada Dodika odveli zemlju u anarhiju.
 
Za izjave lidera Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragana Čovića Izetbegović je kazao da se stavovi SDA o neophodnom poštivanju zakona i procedura BiH neće promijeniti ni nakon najavljenog stranačkog kongresa i da bi lideru HDZ-a bolje bilo da se nedvosmisleno izjasni u vezi s godišnjim nacionalnim planu. O čudnom i 'nefer' odnosu koji dolazi iz HDZ-a bit će riječi na današnjoj sjednici Glavnog odbora SDA, najavio je lider te stranke.

Šefik Džaferović, zamoljen da precizira činjenice iz aktualnog razgovora člana Predsjedništva BiH Željka Komišića s europskim povjerenik Johannesom Hahnom, rekao je da su Komšić i Hahn razgovarali telefonski i o mogućnosti da se sva tri člana bosanskohercegovačkog predsjedništva susretnu s europskim povjerenikom u Bruxellesu. Glavni problem je s Dodikom, dodao je Džaferović, pa prvenstveno s njim treba razgovarati o neophodnosti da se poštuju zakoni BiH, odluke institucija, strategije.

Sjednica Glavnog odbora SDA je u tijeku i održava se prije stranačkog kongresa te stranke, najavljenog za 14. rujan, prenosi Fena.