Podijeli članak

Stranka demokratske akcije spremna je razgovarati o modelu neizravnog izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine u državnom parlamentu, ali smatra da je u ovom trenutku to neizvodivo. Smatra da će stoga ostati na snazi dosadašnji model izravnog izbora, dakle biranja sva tri člana Predsjedništva prilikom izbora u zemlji. 

To je za agenciju Fena izjavio potpredsjednik SDA i zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović podsjećajući da je još kod ugovaranja Travanjskog paketa bilo riječi o eventualnom neizravnom izboru. 

- Ali, mislim da to u ovom trenutku nije realno u BiH jer, s jedne strane, političke stranke iz Republike Srpske se ne slažu s tim da član Predsjedništva iz reda srpskog naroda bude biran u državnom parlamentu, a za nas nije prihvatljiv nikakav aisimetrični model. S druge strane, unutar BiH postoje različiti pogledi na ulogu dva doma Parlamentarne skupštine u izboru članova Predsjedništva. 

Hrvatska demokratska zajednica BiH preferira u tom izboru dominantnu ulogu Doma naroda, a ja mislim da dominantnu ulogu treba imati Zastupnički dom. Dakle, Dom naroda bi kandidirao članove, a konačnu odluku bi donosio Zastupnički dom - riječi su Šefika Džaferovića.

(Fena)