Podijeli članak

Policija u Tuzli traga za mlađim parom zbog većeg broja prijavljenih krivičnih djela prevare u kojima su žrtve uglavnom umirovljenici, piše Klix.ba.

Prema neslužbenim informacijama, unazad dvije godine dogodilo se dvadesetak, a moguće i više slučajeva, u kojima je spomenuti tandem prevario Tuzlake starije dobi, uzimajući novac i dragocjenosti.

"Na vrata su nam početkom siječnja došli mladić i nešto starija ženska osoba sa stomakom što je upućivalo na to da je riječ o trudnici. Predstavili su se kao rođaci nama dobro poznate sisjede i zatražili su pomoć kako bi mogli platiti šlep službu, jer im je auto navodno oštećen u prometnoj nesreći. Mladić je nazvao tetku, sada znam lažno, i zamolio je da nam vrati posuđeni novac. Kada su otišli da donesu neke stvari, više se nisu vratili. Slučaj sam poslije prijavio policiji i rekli su mi da nismo jedini koje su ovo dvoje navodno narkomana prevarili", ispričao je Tuzlak nastanjen u naselju Slatina.

Policija je pregledala nadzorne kamere na ulazu u zgradu, a prevareni umirovljenici su bez teškoća prepoznali prevarante.

"Tijekom prosinca prošle i siječnja ove godine na području PU Tuzla zaprimljene su tri prijave za učinjeno krivično djelo prevare, počinjeno od dvije osobe, ženske i muške, na način da su se osobama starije životne dobi - umirvljenici, lažno predstavljale kao rodbina njihovih susjeda, da im je automobil u kvaru i da trebaju novac za odvoz, nakon čega su im oštećene osobe davale određeni iznos novca, za koji im je lažno obećano da će biti vraćen", potvrdili su Feni u Policijskoj upravi Tuzla. 

Postupajući po zaprimljenim prijavama, službenici policije su ustanovili da se radi o poznatim, kriminalno aktivnim osobama K.P. (25) i ženi A.M.P. (34), oboje bez stalnog mjesta boravka. 

Samo u prethodne dvije godine tandem prevaranata izvršio je 11 prevara i krađa. Tužiteljstvu je proslijeđen veći broj izvještaja o počinjenim krivičnim djelima.

"Od Općinskog suda Tuzla više puta su im izricane mjere pritvora, a posljednja datira iz studenog 2017.godine", rečeno je u PU Tuzla.

No, ubrzo nakon napuštanja pritvora, mladić i žena, kreću u nove prevarantske misije, s tim što mijenjaju mjesto boravka i stanovanja, te im nije lako ući u trag.

"Službenici policije intenzivno rade na pronalasku navedenih osoba i rasvjetljavanju krivičnih djela, te apeliraju na građane da obrate dodatnu pažnju na moguće prevarante i da svaki oblik sumnjivog ili nezakonitog ponašanja prijave policiji", rečeno je Feni u MUP-u TŽ.