Podijeli članak

Još dvije osobe iz Hrvatske prepoznate su kao Pravednici među narodima, junacima koji su tijekom holokausta riskirajući vlastite živote spašavali Židove, objavilo je danas izraelsko veleposlanstvo. Njihova imena bit će objavljena naknadno. 

Broj hrvatskih Pravednika među narodima sada je 120

"U 2019. godini još su dvije osobe iz Hrvatske prepoznate kao Pravednici među narodima, čime je broj hrvatskih pravednika porastao na 120. Hrvatski narod može biti ponosan na to", ističe u priopćenju izraelski veleposlanik Ilan Mor.

Naslovom Pravednika među narodima Memorijalni muzej Yad Vashem odaje počast nežidovima koji su riskirali živote kako bi spasili Židove tijekom holokausta.

Pravednici među narodima proglašavaju se od 1963. godine

Jedna od glavnih zadaća Yad Vashema jest da tim junacima prenese zahvalnost Države Izrael i preživjelih pripadnika židovskoga naroda. Stoga je 1963. godine pokrenut proces proglašavanja Pravednika među narodima relativno malom broju onih koji su Židovima pomogli u najmračnijem vremenu u povijesti čovječanstva.

Yad Vashem osnovao je javni odbor na čelu sa sucem Vrhovnoga suda koji ispituje svaki slučaj i odgovoran je za dodjelu naslova. Oni koji budu prepoznati dobivaju medalju i certifikat, a njihova imena upisuju se na zid u Vrtu pravednika u Yad Vashemu u Jeruzalemu.

Misija prepoznavanja novih pravednika nastavlja se i danas, 75 godina nakon holokausta, naglašava se u priopćenju izraelskog veleposlanstva.