Podijeli članak

Zavod za javno zdravstvo Županije Sarajevo potvrdio je za „Avaz“ da su u glavnom gradu BiH potvrđena dva slučaja oboljelih od legionarske bolesti.  

U slučaju infekcije i nepravovremenog djelovanja, ishod bolesti može biti fatalan, ali stručnjaci tvrde da nema razloga za brigu, prenosi Avaz.ba 

Širenje infekcije 

"U Zavod za javno zdravstvo ŽS u petak su pristigle dvije prijave s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a tiču se slučaja legioneloze", kazali su iz Zavoda.  

Epidemiolozi pojašnjavaju da ova bolest nastaje kada bakterija s kapljicama dospije u plućne alveole. Inkubacija traje od dva do deset dana. Bolest uobičajeno traje sedam dana, a ozdravljenje je potpuno, mada su opisani i teži slučajevi. 

Izvor infekcije su često i fontane, vodoskoci, instalacije za hidroterapiju, osvježivači zraka, bazeni s turbulentnim strujanjem vode, pa čak i ledomati. 

"Iako se bolest uzrokovana legionelom javlja tijekom cijele godine, češća je ljeti zbog veće izloženosti ljudi izvorima bakterija, a ugrožene su sve populacije. Izvori čijim se udisajem prenosi infekcija mogu biti i uređaji za klimatizaciju, pa objekti koji su po pravilu klimatizirani, kao što su bolnice, hoteli ili pansioni, mogu biti mjesta širenja infekcije", kazala je Aida Pitić, epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo ŽS. 

Kućno liječenje

Aida Feraget, PR stručnjakinja iz Sarajeva, na svojoj je koži proteklih dana osjetila što znači susresti se s ovom bolešću. Naime, njenoj kćerki je ustanovljena legionela. 

"Moja djevojčica je sada na kućnom liječenju, kao i njen prijatelj. Prema izjavi doktorice na Klinici Podhrastovi, gdje je moja kćerka liječena 25 dana, samo u proteklih pet dana imali su slučajeve tuberkuloze. Spominje se i nargila kao novi izvor žarišta i bitno je reći da se ne prenosi s osobe na osobu", kazala je Feraget.  

Zavodu za javno zdravstvo ŽS do sada je prijavljeno 30 slučaja oboljelih od legionarske bolesti.