Podijeli članak

Milan Dunović, član Predsjedništva DF-a i potpredsjednik Federacije BiH, za N1 je komentirao sastanak HNS-a, te je kazao da mu je više postalo degutantno komentirati izjave Dragana Čovića.

"Njegove izjave su zabrinjavajuće, a mislim da smo došli do toga da ga ne treba komentarati. On je u životnom procesu - tko gubi, onda se i ljuti. Izgubio je mjesto u Predsjedništvu BiH, a sada se boji da izgubi poziciju predsjednika HDZ-a", kazao je Dunović.

On je kazao da se to može dogoditi jer nije ostvario ono što je želio.

"Kampanja zasnovana na izbornom zakonu koji ne stoji. Priča o legalitetu, legitimitetu Komšića koji je izabran u Predsjedništvo. Ti stavovi ne stoje. On se uporno poziva na apelaciju Ljubića. Svi znamo što je predstavljanje, što legalitet, a što legitimitet. Po presudi se nigdje ne spominje član Predsjedništva. Članovi predsjedništva su izabrani legalno i izjavama ne treba davati pažnju", poručio je Dunović.

Čović je ranije u pitanje doveo i formiranje vlasti, a Dunović je to u Danu uživio komentirao riječima:

"Ne znam kako da na lijep način kažem da Čović laže. U presudi ima odluka o Domu naroda, a druga stvar - čita laž je izbor člana Predsjedništva. To je nešto s čime manipulira da bi skrenuo pažnju kako je njegov gubitak na izborima majorizacija Hrvata", poručio je Dunović.

Potpredsjednik DF-a je kazao da je Čović po istom izbornom zakonu dobio izbore 2014. godine.

"Tada je tvrdio da je legitiman. Ako ćemo ići korak dalje, treba gledati popis stanovništva. Koliko je Hrvata glasalo za Čovića? Nije dobio ni natpolovičnu većinu. Za Komšića su glasali i Srbi i Hrvati i Bošnjaci. Čović je dobio veliki broj glasova iz povratničkih mjesta u FBiH gdje žive Srbi. Time malo sam sebe potapa", rekao je Dunović.

Dunović je u gostovanju na N1 kazao da ne postoji politička volja u BiH da se udovolji ultimatumima HDZ-a, te da se zbog toga Izborni zakon nije mijenjao.

"Njima odgovara da član Predsjedništva bude iz HDZ-a, što je anticivilizacijski", poručio je Dunović.