Podijeli članak

Loše stanje u zemlji kojeg smo svjedoci već duže vremena, dostiglo je i Studentski centar Mostar. Ustanova koja pruža smještaj i prehranu za preko 500 studenata, u kojoj je zaposleno 45 djelatnika, djeluje Sportska udruga studenata, te koja pruža niz studentskih aktivnosti, došla je u nezavidnu situaciju. Naime, s danom 1. lipnja 2014. godine dugovanja  prema Centra dosegnut će preko 600 tisuća konvertibilnih maraka što će biti najveće dugovanje prema ovoj Ustanovi od njenog nastanka.

Unatoč nadljudskim naporima  Uprave Centra i reagiranja prema nadležnima kako bi se izmirili barem dijelom nastali  dugovi od strane  resornih ministarstava  koji imaju obvezu financiranja smještaja svojih studenata, iz SCM-a poručuju kako pomaka nema i ne vidi se način rješavanja nagomilanih problema.

„Najveća dugovanja dolaze iz Srednjobosanske županije čiji resorni ministar bez obzira na apeliranje i učestale pritiske ne reagira i ne pokazuje zanimanje za rješavanja problema, što nam stvara zaista velike poteškoće“ kazala nam je glasnogovornica Studentskog centra Mostar, Anita Glibić.

Unatoč svemu navedenom, ova Ustanova ne želi se prepustiti kolapsu u kojem su se našle  gotovo sve institucije i tvrtke u regiji , nego traži načine kako preživjeti i nesmetano pružati studentima usluge na koje imaju pravo.

„Ulažući velike napore i aktiviranjem dodatnih projekata koji nam donose određene prihode, uspijevamo još uvijek poslovati, no zaista je upitno do kada“, napominje Glibić.

Spomenimo kako je Studentski centar Mostar jedan od najopremljenijih studentskih centara u BiH a čija cijena smještaja i prehrane već godinama ostaje ista za razliku od drugih centara, a to je 145 konvertibilnih maraka. Razlog tomu je kako kažu što Centar neće dopustiti da studenti plaćaju danak lošeg poslovanja i odnosa prema studentskoj populaciji od stane nadležnih ministarstava.

Budući da se bliži kraj akademske godine i početak novih Natječaja za prijem u dom, doznajemo kako već vlada veliko zanimanje za apliciranjem i smještajem u Studentskom centru Mostar te kako bi broj aplikacija mogao biti tri puta veći u odnosu na prethodne godine.

Pogled.ba