Podijeli članak

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern izjavila je da će njena zemlja zabraniti plastične vrećice za jednokratnu upotrebu, u nastojanju da se na taj način bori protiv zagađenja okoliša plastičnim otpadom. 

Vlada je zatražila od supermarketa i prodavnica prehrambenih proizvoda da prestanu sa korištenjem plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu u roku od šest mjeseci ili će se u suprotnom suočiti sa novčanom kaznom u visini od oko 66.000 američkih dolara. 

''Prekidamo sa upotrebom jednokratnih plastičnih vrećica kako bismo se bolje pobrinuli za našu životnu sredinu i zaštitili zelenu reputaciju Novog Zelanda'', rekla je Ardern. 

Novi Zeland iskoristi 1,6 milijardi plastičnih vrećica godišnje. Mnoge od njih završavaju u oceanu, "gdje ih kornjače i druga stvorenja greškom zamijene za hranu i progutaju", poručila je grupa Greenpeace na svojoj internet stranici, dodajući da je svaka treća kornjača pronađena na plažama Novog Zelanda progutala plastični otpad. 

U izvještaju Svjetske banke se navodi da je Novi Zeland jedan od najvećih proizvođača urbanog otpada po glavi stanovnika u razvijenom svijetu. 

Novi potez premijerke Ardern nije bez podrške. Prema podacima New Zealand Herald-a, u veljači je 65.000 Novozelanđana potpisalo peticiju za zabranu korištenja plastičnih vrećica, prenosi Xinhua. 

Greenpeace je također rekao da pozdravlja ovakav potez Novog Zelanda, nazivajući ga "velikim korakom u borbi protiv zagađenja okeana plastikom." 

Studija iz 2015. godine pokazala je da je oko osam milijunaa tona plastičnog otpada bačeno u oceane svake godine. Ukoliko se ovaj trend nastavi, plastični otpad u okeanima premašit će cjelokupni riblji fond  2050. godine.