Podijeli članak

Narodna knjižnica HNŽ, Mostar je u ponedjeljak, 17. veljače 2020. godine,  organizirala druženje sa spistateljicom Sonjom Jurić koja je predstavila svoj bogat opus. Učenici drugih i trećih razredaTreće osnovne škole, Mostar  su pokazala interes za Sonjine priče i pjesme  koja sadrže njima razumljive i dostupne (bliske) poruke. Uživali su u pričama Rafica Žirafica, Zeko Vjeko, Krtica Škrtica, Mago Drago i dr.

Na bajkovitom druženju sa spisateljicom  proglašene su i Najčitateljice Dječjeg odjela za 2019. godinu.  Cilj projekta je promicanje kulture čitanja kod  učenika osnovnih škola, razvijanje ljubavi prema knjizi te stjecanje navika posjeta Knjižnici.

Prema statistici posudbe iz 2019. godine, dvije čitateljice koje su pročitale više od 80 knjiga i slikovnica su učenica trećeg razreda Treće osnovne škole iz Mostara, Katja Zubac te učenica petog razreda OŠ Petra Bakula iz Mostara, Ana Knezović. Pored broja pročitanih knjiga kriterij za izbor najčitatelja su brojnost dolazaka u knjižnicu te redovitost vraćanja knjiga. Najčitateljicama su uručene vrijedne knjige prilagođene uzrastu čitateljica te besplatno članstvo u periodu od jedne godine. U kategoriji najaktivnijih sudionika aktivnosti koje provodi Narodna knjižnica HNŽ, Mostar, vrijedna nagrada uručena je maloj čitateljici Marti Tomović.

 „Kad uđem u Narodnu knjižnicu HNŽ, Mostar, kao da uđem u svijet mašte.
Kad sam bila mala, tete knjižničarke su mi predlagale neke slikovnice i knjige koje su mi se posebno svidjele. Sada najviše volim čitati detektivske romane i dnevnike. Najdraži su mi Gregovi dnevnici i Dnevnik Pauline P. U  nižim razredima, najdraža književnica mi je bila Sonja Jurić, a sad čitam sve naslove književnika: Sanje Polak, Davida Wallijamsa, Mire Gavrana, Sanje Pilić, Jeffa Kinneya, Hrvoja Kovačevića i dr.“izjavila je „Najčitateljica“ Dječjeg odjela,  Ana Knezović.