Podijeli članak

Društvo novinara BiH osudilo je jučerašnji napad na novinara N1 Adija Bebanića i očekuje da će prema napadaču biti poduzete zakonom predviđene mjere.

- Iako su događaji oko jučerašnje Povorke ponosa u Sarajevu, kao i skupovi protiv Povorke, generalno prošli bez incidenata, te pokazali da je u BiH moguće raspravljati i o osjetljivim temama uz visok stupanj tolerancije i spremnosti na prihvaćanje drugačijeg, Društvo novinara BiH sa žaljenjem konstatira da ni ovi događaji nisu mogli proći bez novog slučaja napada na predstavnike medija - navodi ova asocijacija u priopćenju za javnost.

Prema informacijama kojima Društvo novinara BiH raspolaže, tijekom jučerašnjeg prosvjeda protiv Povorke u centru Sarajeva došlo je do napada na kolegu Adija Bebanića, novinara televizije N1, točnije do fizičkog kontakta s građaninom, navodno nezadovoljnim načinom izvještavanja televizije N1.

Istovremeno, navode da je brzom intervencijom policije spriječen teži incident, te da je slučaj evidentiran putem službene zabilješke.

- Očekujemo da će prema napadaču biti poduzete zakonom predviđene mjere, a javnost još jednom pozivamo da poštuju predstavnike medija i svoje eventualno nezadovoljstvo nečijim izvještavanjem izražavaju na primjeren način - navodi se u priopćenju.

Iz Udruženja novinara BiH podsjećaju da su sloboda izražavanja i medija osnovni temelji demokracije, bez čega je u društvu nezamisliva normalna rasprava o bilo kojoj temi.