Podijeli članak

Tagovi

Suosnivač Googlea i sadašnji šef (CEO) Alphabeta Larry Page lani je predstavio rekreacijsku letjelicu pod nazivom Flyer, a sada predstavlja novu pod nazivom Cora, koja predstavlja električni autonomni leteći taksi.

Pageova tvrtka Kitty Hawk ne želi prodavati Coru, već ima namjeru pokrenuti uslugu taksiranja, pa je ušla u partnerstvo s Novim Zelandom, gdje se letjelica već testira, a ukoliko "položi ispite", Page i ekipa namjeravaju izgraditi čitavu flotu letećih taksija.

Mada je Cora u osnovi zrakoplov, na svojim krilima raspona 11 metara posjeduje 12 rotora koji omogućuju vertikalno uzlijetanje poput helikoptera, što znači da mu nije potrebna pista.  Kada se nađe u zraku, letjelicu pokreće motor s jednim propelerom i omogućuje joj postizanje brzine oko 180 km/h, na visinama između 150 i 900 metara.

U letjelici neće biti pilota, jer će njom upravljati sustav autonomne vožnje, a Kitty Hawk navodi da će za upravljanje i navigaciju posjedovati 3 nezavisna računala, pa će moći sigurno sletjeti i ako koje otkaže. Nadalje, svaki rotor također radi zasebno, a dodatna mjera sigurnosti je ugrađeni padobram koji će se aktivirati i sigurno spustiti Coru i njezine putnike u slučaju da sve drugo otkaže.