Podijeli članak

U sklopu Covid centra Saraj Polje i Covid ambulanti Ilidža i Semizovac, a odnedavno i Centar - Vrazova građani Sarajevske županije, koji imaju simptome koronavirusa, mogu testiranja obaviti i tzv. drive-in metodom - iz automobila uz zaštitne maske, rukavice i zdravstvenu legitimaciju, te minimalan kontakt s medicinskim osobljem.

Glasnogovornik Javne ustanove Dom zdravlja SŽ Arman Šarkić potvrdio je Feni da i u sklopu Covid ambulante Centar - Vrazova, koja je otvorena prije 15-ak dana, građani koji žele mogu obaviti testiranje i drive-in metodom.

-Važno je napomenuti da građani ne mogu samoinicijativno dolaziti na testiranje - prethodno moraju pozvati svoje obiteljske liječnike, te uz konzultaciju s njima, ali i preporuku epidemiologa, dobiti točan datum i termin testiranja. Za svako testiranje mora da postoji medicinska indikacija, ne može se doći s ulice nenajavljen bez simptoma - naglasio je Šarkić.

Istaknuo je kako je uzimanjem ovakvom metodom brisa od pacijenta omogućeno da pacijent koji se nalazi u autu ima što manje kontakta s medicinskim osobljem, ali i ostalim pacijentima.

Prema njegovim riječima, dosadašnja iskustva koje ima Dom zdravlja govore da se za sada ipak nešto manje drive-in koristi kao tehnika uzimanje briseva.

-Ljudi su ipak više naviknuti na standardnu metodu a to je dolasci i čekanje u redu ispred Covid ambulanti. U biti mnogo više se to svodi na kontakt s liječnikom i dolazak pred punkt gdje se radi testiranje, a ne da se radi testiranje iz auta - kazao je Šarkić.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije u SŽ u vezi pandemije koronavirusa (Covid-19), JU Dom zdravlja KS sve pacijente sa simptomima na koronavirus prima na četiri lokaliteta, Covid centar Saraj-polje, te Covid ambulantama Ilidža, Centar - Vrazova i Semizovac - Vogošća.