Podijeli članak

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan doputovao je danas u Sarajevo u dvodnevni službeni posjet, a njegov dolazak obilježio je incident u kojemu su se sukobili pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovini i tjelesni čuvari turskog predsjednika.

Ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić potvrdio je kako je je do incidenta došlo u sarajevskoj zračnoj luci nakon slijetanja zrakoplova u kojemu je bio Erdogan s pratnjom.

Galić je za Dnevni avaz kazao kako je sukob bio toliko ozbiljan da su svi Erdogani čuvari zapravo trebali biti uhićeni.

"Bili su agresivni"

"Bili su agresivni, ponašali su se kao da su u svojoj zemlji. Uopće ne poštuju naše zakone. Došlo je do naguravanja kada je osiguranje predsjednika Erdogana odbilo proceduru i redovite kontrole. Zaslužili su da svi budu privedeni i lišeni slobode", izjavio je ravnatelj Granične policije.

Erdoganovi tjelesni čuvari koji su poznati po agresivnom ponašanju te su se za njegova posjeta SAD tukli s prosvjednicima koji su tamo izražavali nezadovoljstvo autokratskom vladavinom sadašnjeg turskog predsjednika, u zračnoj luci u Sarajevu su čak posegnuli za oružjem pa je malo nedostajalo da dođe do izravnog sukoba s graničnim policajcima.

Odao počast Izetbegoviću

Turski predsjednik se iz sarajevske zračne luke s pratnjom uputio ka groblju Kovači kako bi tamo odao počast nekadašnjem predsjedatelju Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću s kojim je gajio duboke prijateljske veze.

Tamo su ga dočekali predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Alijin sin Bakir Izetbegović i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović a i taj je događaj prošao uz stroge mjere sigurnosti pri čemu ni većini novinara nije bio dopušten ulazak u krug groblja.

Erdogan je opetovano tvrdio kako mu je Izetbegović uoči smrti povjerio skrb o BiH odnosno ostavio mu je "u amanet".

Turski se predsjednik nakon posjet groblju službeno sastao sa sadašnjim članovima Predsjedništva BiH.

Najavljeno je kako će on u utorak sudjelovati na summitu država članica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) koji treba biti održan na Jahorini. (H)