Podijeli članak

Veća internacionalizacija Sveučilišta u Mostaru (SUM), otvaranje zajedničkih studija na engleskom jeziku, interdisciplinarni studiji na svim ciklusima, mobilnost studenata i nastavnika samo su neke od aktivnosti na kojima se sustavno radi na SUM-u“, ističe prorektorica za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Sanja Bijakšić. 

Navodi kako se u posljednjih pola godine znatno povećala mobilnost studenata i nastavnika. 

U tom razdoblju ostvarene su 54 studentske i 95 nastavnih mobilnosti što je značajan iskorak. Naravno, niti s ovim ne smijemo biti zadovoljni. Trudimo se povećati dolazne aktivnosti koje su trenutačno oko 30% od ukopnog broja mobilnosti. Ukoliko promatramo u postocima,  ERASMUS+ čini oko 85%, 10% je CEEPUS, a 5% se odnosi na druge programe ili na individualne vidove mobilnosti“, rekla je u intervjuu za Večernji list dr. Bijakšić.
 
Navodi kako su koristi od mobilnosti višestruke. „Studenti mogu na inozemnim sveučilištima slušati i polagati odabrane kolegije, upoznaju nove načine studiranja, nove kulture i postaju dio internacionalne studentske zajednice. Nastavnici sudjeluju u nastavi i znanstveno-istraživačkim projektima. Rezultati su usvajanje novih znanja, novih metoda transferiranja znanja studentima koji će im osigurati konkurentnost na tržištu rada“, ističe dr. Bijakšić.

Studenti i nastavnici SUM-a mogu sudjelovati u programima mobilnosti u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Francuskoj, Španjolskoj, Portugalu, Belgiji, Norveškoj, Nizozemskoj, Latviji, Estoniji, Kini, Mađarskoj, Italiji…