Podijeli članak

Nakon svih proteklih razgovora s članovima Nadzornog odbora, Uprave društva, hrvatske političke reprezentacije u FBiH i Vlade FBiH izneseni su prijedlozi i analize ponovnog pokretanja proizvodnih pogona u društvu ALUMINIJ D.D. MOSTAR.
Predstavnicima sindikata je dostavljen plan pokretanja proizvodnje koji će se odvijati u tri faze, priopćeno je iz Sindikata.

Prva faza počinje pokretanjem proizvodnje u Ljevaonici, druga faza pokretanjem proizvodnje u Anodama i treća faza pokretanje proizvodnje u Elektrolizi.

Plan početka pokretanja prve faze planiran je 01. rujna 2019. godine.

Druga i treća faza pokretanja proizvodnje planirana je za 01. Listopad 2019. Godine. Ponovnim pokretanjem proizvodnje planirano je da se na radna mjesta vrati 558 zaposlenika koji će htjeti ostati na svojim radnim mjestima uz ponuđene nove uvjete rada.

Zaključak najvećeg pojedinačnog vlasnika društva ALUMINIJ DD MOSTAR Vlada FBiH je da društvo neće ići u stečaj te su Upravi ALUMINIJ DD MOSTAR dat rok do 06.12.2019. godine dok traje program financijske konsolidacije i restrukturiranja da nastave s traženjem strateškog partnera.

NSZ ALUMINIJ DD MOSTAR je jasno iznio i precizirao ispunjenje svojih zahtjeva po pitanju doprinosa sa svim pripadajućim porezima, reprogramiranje kreditnih obaveza kod komercijalnih banaka, osiguravanje otpremnina kao i plan i program zbrinjavanja tehnološkog viska zaposlenika. Te će sukladno dobivenom službenom prijedlogu i programu zbrinjavanja tehnološkog viska zaposlenih sazvati Skupštinu Sindikata i prezentirati dostavljene prijedloge i programe.

Nakon održavanja skupštine sindikata izaći se u javnost s konkretnim službenim zaključcima legitimnih predstavnika sindikata, objavili su iz Sindikata radnika Aluminija.