Podijeli članak

Maloljetnici bez pratnje, njih 27, dobilo je dopuštenje da se iskrcaju s broda španjolske nevladine organizacije Proactiva Open Arms, usidrenog na pučini ispred talijanskog otoka Lampeduse, objavila je u subotu ta nevladina organizacija.
 
"Evakuirat će ih pripadnici obalne straže Lampeduse", objavila je nevladina organizacija na Twitteru nakon što je talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini pristao, premda nerado, dopustiti im da se iskrcaju, ali zahtijeva da 106 odraslih i dvoje maloljetnika s pratnjom i dalje ostanu na brodu.
 
Šest država članica EU-a izrazilo je u četvrtak spremnost da prime dio migranata s tog broda.
 
Talijanski premijer Giuseppe Conte izjavio je u četvrtak da su Francuska, Njemačka, Rumunjska, Portugal, Španjolska i Luksemburg spremni prihvatiti oko 150 migranata kojima nije dopušteno pristajanje u talijanskoj luci.
 
Brodovi u Sredozemnom moru nakrcani spašenim migrantima u više su navrata bili blokirani i onemogućeno im je pristajanje u Italiji i Malti, koje im ne žele ponuditi luke gdje bi se migranti iskrcali.
 
Europska komisija u takvim je slučajevima posredovala kako bi se identificirale zemlje koje su voljne primiti ilegalne migrante.