Podijeli članak

Državnom tužiteljstvu je iz Policijske uprave Trebinje dostavljena dopuna izvješća o počinjenom kaznenom djelu protiv Zulfikara Ališpage zvanog Zuka i Nezima Halilovića zvanog Muderis osumnjičenih za zločine nad srpskim i hrvatskim civilima na području Konjica tijekom 1992. i 1993. godine.

Iz policije u Trebinju je priopćeno da su Ališpago i Halilović osumnjičeni da su 19.4.1993. godine planirali i napali mjesto Donje Selo na području Konjica, čime je izvršen progon stanovništva i uništena imovina.

Prema priopćenju, Ališpago je bio zapovjednik Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar”, dok je Halilović bio zapovjednik 4. lake muslimanske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ARBiH).

“Sve je za posljedicu imalo i ubojstvo četiri srpska civila i to Zorana Kuljanina, Neđe Golubovića, Obrena Ristića i Petra Vukosava”, navedeno je u policiji.

Kako je kazano, Ališpago i Halilović zvani Muderis su osumnjičeni da su, kao odgovorni časnici ARBiH, podsticali i naređivali progon i zatvaranje lica srpske i hrvatske nacionalnosti u logore u Čelebićima, Musali i Tarčinu, u kojima je bilo, u različitim intervalima, zatvoreno više od 2.000 lica.

Tužiteljstvo BiH će nakon prijema izvješća i provjera odlučiti da li će pokrenuti istragu protiv Ališpage i Halilovića.

Trenutno se pred Sudom BiH vodi proces protiv Ališpage, koji je optužen da je propustio da poduzme mjere na kažnjavanju njemu potčinjenih vojnika zbog ubojstava 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koja su počinjena u napadu na Trusinu 16.4 1993. godine.

Ališpago je bio optužen za zločine počinjene u selu Trusina zajedno s još petoricom pripadnika ARBiH – Mensurom Memićem, Dževadom Salčinom, Senadom Hakalovićem, Nedžadom Hodžićem i Nihadom Bojadžićem. Međutim, zbog njegove bolesti postupak je u ožujku 2014.godine razdvojen.

Bivši pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar”, Memić, Hodžić i Bojadžić su pravomoćno osuđeni na 37 godina zbog ubojstava hrvatskih civila i zarobljenih vojnika u Trusini, dok su Salčin i Hakalović oslobođeni krivice.

Nezim Halilović Muderis je postavljen je za imama Repovacke džamije u Konjicu,u kolovozu 1991.g., da bi od siječnja 1992.g., do rujna 1997.g. obavljao dužnost glavnog imama u Konjicu. U periodu rata u BiH bio je zapovjednik „DIC Muderris“ i zapovjednik 4. Muslimanske slavne brigade. Dva puta ranjavan i dobitnik ratnih priznanja: Zlatni Ljiljan i Grb sa Zlatnim mačevima. Razvojačen u kolovozu 1996. g., na osobni zahtjev u činu pukovnika ARBIH. Od rujna 1997.g. bio na dužnosti direktora Vakufske direkcije BiH. Bio je i član Glavnog odbora SDA BiH. Bio član Parlamenta BiH u vremenu 1997/99 godine. Član Rijaseta IZ-e, po službenoj dužnosti i hatib Džamije „Kralj Fahd“.