Podijeli članak

Don Martin Michaliček novi je generalni tajnik Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Predsjednici europskih biskupskih konferencija okupljeni u Poznanu na godišnjoj plenarnoj skupštini (13.-16. rujna) 14. rujna izabrali don Martina Michaliček na petogodišnji mandat, javila je IKA.

Don Martin odmah stupa na dužnost. Na službi generalnog tajnika nasljeđuje Duartea da Cunhu, kojem je ove godine završio drugi petogodišnji mandat, prenosi Nedjelja.ba. Predsjednik CCEE-a, kardinal Angelo Bagnasco, genovski nadbiskup, zajedno s potpredsjednicima, kardinalom Vincentom Nicholsom, westminsterskim nadbiskupom i Stanislawom Gadeckim, nadbiskupom Poznana i predsjednici europskih biskupskih konferencija zahvalili su preč. Duarteu da Cunhi na njegovoj predanosti u vođenju tajništva CCEE-a i don Martinu Michaličeku zbog njegove spremnosti da služi Crkvi u Europi.

Don Martin Michaliček rođen je 18. kolovoza 1974. Za svećenika je zaređen 1999. Iste godine završio je studij filozofije i teologije na Sveučilištu Comenius u Nitri; studirao je također na Sveučilištu u Salzburgu od 1993. do 1995.  

Godine 2005. postigao je licencijat iz katehetike na Salezijanskom papinskom sveučilištu u Rimu a zatim doktorat iz katehetike na Sveučilištu Comenius u Bratislavi (2008.).

Od 2007. predaje na biskupijskom sjemeništu u Nitri (Republika Slovačka); od 2008.-2017. obavljao je službu ravnatelja Biskupijskog katehetskog ureda u Nitri (Slovačka), a od 2015. moderator je Biskupskoga duhovnog stola Nitre (Slovačka). Od siječnja 2018. zamjenik je generalnog tajnika CCEE-a. Govori njemački, talijanski i engleski jezik.