Podijeli članak

Ugovori o obnovi javnih objekata u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ), kojima će JU Dom zdravlja Čitluk i JU Dom zdravlja Čapljina u narednom periodu dobiti svoje energetski efikasnije ruho, potpisani su u srijedu u Sarajevu.

Vrijednost investicije je nešto veća od pola milijuna maraka, a ugovore su potpisali federalni ministar prostornog uređenja Josipa Martića i predstavnici odabranih izvođača radova, zajedničko ulaganje (Joint Venture – JV) Gradnja d.o.o. Mostar i HP Investing d.o.o. Mostar, priopćio je Press Via Media.

Ministar Martić kazao je kako je potencijal energetske učinkovitosti BiH iznimno velik.

"Energijski intenzitet BiH nije najveći samo u regiji, već i značajno veći od prosjeka Europske unije. Implementacija mjera energetske učinkovitosti, osim ekonomskih ušteda, doprinosi i smanjenju emisija ugljičnog dioksida, odnosno zaštiti okoliša, ali i povećanju komfora u objektima. Ova posljednja stavka posebno je važna ako u obzir uzmemo profile korisnika svih javnih ustanova, a pogotovo domova zdravlja koji će biti obnovljeni u narednom periodu. Topliji i ugodniji objekti nude bolje uvjete radnicima, ali i svim korisnicima, odnosno bolesnicima, što je u konačnici i naša motivacija za daljnjom implementacijom projekta", istaknuo je ministar Martić.

Obnova domova zdravlja u Čitluku i Čapljini podrazumijeva termoizolaciju zidova i krovova, zamjenu fasadnih otvora, zamjenu rasvjetnih tijela energetski učinkovitijima.