Podijeli članak

Viroza koja u posljednjem razdoblju vlada diljem Bosne i Hercegovine nije zaobišla ni Zapadnohercegovačku županiju. Tako su domovi zdravlja prepuni pacijenata svih životnih dobi, a svi imaju iste simptome: grlobolja, povišena tjelesna temperatura i curenje iz nosa koji traju danima.

Pad temperature doprinio širenju
Kontaktirali smo Dom zdravlja Grude i Dom zdravlja Ljubuški kako bismo doznali kakva je zapravo trenutačna situacija. Iz oba Doma zdravlja stiže nam isti odgovor: “Viroza je uzela maha i svakako se osjeti povećan broj pacijenata.” Iz Doma zdravlja Grude ističu da je dosta čimbenika utjecalo na rapidno širenje viroze. “I u našoj županiji je ista simptomatika kao u manje-više cijeloj državi. Neki pacijenti imaju malo veću, neki malo manju temperaturu, javlja se uz nju i jaka grlobolja uz curenje ili začepljenje nosa, tako da je neupitno da viroza vlada, ali, na sreću, gripe za sada još uvijek nema. Uzrok viroze svakako leži u naglom padu temperature, to se uvelike odrazi na zdravlje ljudi. Uz to, bilo je vrijeme blagdana, ljudi su se više družili, a viroza se prenosi kapljičnim putem tako da je i to doprinijelo brzom širenju. Viroze je teško izbjeći pa onima koji je dobiju svakako se preporuča unositi što više tekućine, čajeva i raznih napitaka. Poželjno je unositi i dosta vitamina, ponajviše vitamina C, a ako viroza duže potraje, svakako je važno javiti se svom liječniku”, ističu iz Doma zdravlja Grude.

Držati se uputa
I u Ljubuškom je sve više pacijenata. Iz Doma zdravlja Ljubuški naglašavaju da se itekako osjeti povećana frekvencija pacijenata. “Broj pacijenata u čekaonicama je svakako porastao. Viroza je učinila svoje, ali, na sreću, uglavnom na tome i ostane te nema nekih većih poteškoća i bolesti, a što je jako bitno, nemamo još ni jedan slučaj gripe. Povećan je broj pacijenata i na pedijatriji i na odjelu za odrasle. Uglavnom je riječ o infekciji gornjih dišnih putova. Ali bilo je par slučajeva s atipičnim upalama pluća. Kod viroza se najbolje držati uputa liječnika te ih odležati kako ne bi došlo do nekih većih komplikacija. U svakom slučaju, velikih razloga za brigu ipak nema, to je nešto što se događa iz godine u godinu i nije ništa strašno”, kažu iz Doma zdravlja Ljubuški. (DL)