Podijeli članak

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna porasla, dosegnuvši u jednom trenutku najvišu razinu u dva i pol tjedna, pri čemu je američka valuta ojačala prema europskoj, a oslabila prema japanskoj valuti.
 
Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0,6 posto, na 97,39 bodova, a u jednom je trenutku dosegnuo i 97,48 bodova, najvišu razinu od početka travnja.
 
Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo 0,1 posto, na 111,90 jena.
 
Cijena eura skliznula
 
No američka je valuta ojačala u odnosu na europsku pa je cijena eura skliznula 0,5 posto, na 1,1245 dolara.
 
Uspon američke valute zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo podacima iz američkog gospodarstva, koji su podržali nadu ulagača da usporavanje rasta neće biti toliko oštro koliko su se ulagači plašili., prenosi Hina.Promet u trgovini na malo u SAD-u u ožujku je porastao po najvišoj stopi na mjesečnoj razini u posljednjih godinu i pol dana, što pokazuje da je osobna potrošnja, najveći pokretač gospodarstva, snažna.
 
Uz to, objavljeno je da je broj Amerikanaca koji su zatražili pomoć za nezaposlene prošloga tjedna pao na najnižu razinu u 50 godina, što ukazuje na daljnje poboljšanje situacije na tržištu rada.
 
"Zajedno s podacima koji ukazuju na stabilizaciju rasta kineskog gospodarstva, ovi podaci iz SAD-a pridonijeli su ublažavanju zabrinutosti ulagača u vezi s globalnim gospodarstvom", kaže Masahiro Ichikawa, strateg u tvrtki Sumitomo Mitsui DS Asset Management.
 
Premda većina analitičara i dalje smatra da američka središnja banka ove godine neće povećavati kamatne stope, dolaru je podršku pružila teza da Fed neće ni smanjivati kamate.
 
Usporavanje rasta eurozone
 
S druge strane, iz gospodarstava eurozone i dalje stižu podaci koji ukazuju na usporavanje rasta. Tako je, primjerice, njemački proizvodni sektor u travnju oslabio četvrti mjesec zaredom.
 
Zbog toga je moguće da će Europska središnja banka (ECB) dodatno odgoditi početak normalizacije monetarne politike, a možda i uvesti dodatne poticajne gospodarske mjere.
 
A zbog toga se posljednjih dana prošloga tjedna euro našao pod pritiskom.