Podijeli članak

Ako se čini da objave trudnoće dolaze jedne za drugom iz bliske grupe prijateljica, istraživanja su pokazala kako postoji i razlog za to: Trudnoća može biti zarazna!

Većina nas zasigurno se može sjetiti nekog primjera ili anegdote povezanih s temom 'zarazne' trudnoće. Postoji mnogo prijateljica koje su zajedno bile trudne, pa čak i onih koje su rodile u nekoliko dana razmaka, a sada znamo da postoji i znanstveni dokaz za to. 

'Trudnoća prijateljice pozitivno utječe na želju za djetetom' 

"Trudnoća prijateljice pozitivno utječe na želju za djetetom", zaključili su autori istraživanja iz 2014. godine objavljenom u znanstvenom časopisu American Sociological Association. Za longitudinalno istraživanje, istraživači su analizirali podatke 1720 žena u SAD-u od sredine 1990-ih do sredine 2000-ih. 

Kako su više od desetljeća promatrali žene koje su 1995. godine imale najmanje 15 godina - otkrili su da je polovica intervjuiranih žena rodila dijete do vremena kada su posljednji intervjui provedeni, odnosno do 2008. godine.  

Tijekom mnogih intervjua, žene su bilježile prijateljske veze, što je istraživačima dalo uvid u njihova prijateljstva kako su starile. Posebno se se fokusirali na najbolje prijateljice iz srednje škole koje su ostale prijateljice kroz sve godine kasnije te su otkrili kako postoji snažan element 'zaraze' kad je u pitanju planirana trudnoća.

Postoje tri teorije 

"Otkrili smo da ovaj efekt počinje u trudnoći prijateljice, počinje se povećavati nakon što prijateljica rodi te doseže svoj vrhunac tijekom dvije godine nakon rođenja djeteta", napisali su autori istraživanja. 

Nazivajući to 'utjecajima na plodnost' - istraživači vjeruju kako postoje tri teorije zašto je trudnoća 'zarazna' među prijateljicama: socijalno učenje, socijalni utjecaj i dijeljenje troškova. Naime, žene više naginju majčinstvu ako vide da se njihova bliska prijateljica uspješno nosi s njime. S druge strane, žene se ne žele osjećati kao da 'zaostaju' ako njihove prijateljice kolektivno postaju majkama. I ono treće, postoji nekoliko financijskih povlastica kada prijateljice zajedno mogu koordinirati aktivnosti i podijeliti troškove o djeci, piše miss7.

I naše mame znaju koliko trudnoća može biti 'zarazna' 

Mame na našem Facebooku već prije su raspravljale o tome zašto su prijateljice tako često trudne u isto vrijeme. Tako je mama Danijela rekla kako se s prijateljicom zezala na temu trudnoće u isto vrijeme, a na kraju je tako i bilo: "I još isti dan rodile!!!" 

Mama Valentina podijelila je svoje iskustvo s kumom Mateom: "Moja kuma i ja, termini u dan razlike, dvije curice, na kraju box do boxa, 3 dana u istoj sobi." 

I mama Maja imala je slično iskustvo sa svojom kumom: "Prvo kuma rodila curicu u 5 mj., a ja u 8. mj. isto curicu pa drugi put, opet prvo ja rodila curicu u 6. mj. i kuma u 7. mj. rodila curicu..."