Podijeli članak

Tagovi

Koliko je domaća proizvodnja važna dokazala je splitska Ustanova za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom DES.

Dok se gotovo cijela Europa bori s nestašicom jednokratnih zaštitnih maski, u Splitu je krenula proizvodnja perivih pamučnih zaštitnih maski.

Naime, ovaj poznati proizvođač u tekstilnoj industriji u našoj županiji, uskoro će zaključiti prvu veću isporuku perivih zaštitnih maski za lice, a već idući tjedan, u utorak ili srijedu, bit će isporučene Ljekarnama Splitsko-dalmatinske županije koje su naručile 500 komada, prenosi Slobodna Dalmacija. 

- Smatrali smo da trebamo reagirati i dati svoj doprinos cijeloj ovoj situaciji, a s obzirom na veliki broj upita, mi smo našu redovnu proizvodnju barem na određeni broj dana stavili na čekanju i cijeli pogon konfekcije smo angažirali na izradu maski - kazala nam je Edita Maretić Dimlić, ravnateljica ustanove.

Brojne narudžbe isključivo su vezane za ustanove, institucije i privatne tvrtke, a samo jučer, do kraja radnog vremena, naručeno je preko pet tisuća komada maski. Koliko su tražene zaštitne maske dovoljno govori podatak da su u DES-u, danas do 11 sati, zaprimili čak 12 tisuća narudžbi.

- Kako smo uspjeli ranije dobiti materijal, već jučer je krenulo krojenje maski, a jutros šivanje. Očekujemo svakog trenutka da dođe i laštik s kojim ćemo završiti cijeli proces izrade. Naime, potrebno je kreirati model maske, zatim slijedi krojenje, a potom šivanje maske i dorada laštika koji ide iza uha - pojašnjava šefica DES-a.
 

Zbog novonastale i izvanredne situacije, cijeli odjel konfekcije koji broji 48 djelatnika, idućih sedam dana sigurno će raditi samo na izradi zaštitnih maski.

Naime, izrađene su od čistog pamuka, a mogu se oprati u perilici rublja na visokih 90 stupnjeva. Osim pohvalno brze i pravovremene reakcije DES-a, posebno je zanimljiva i informacija da se njihovom timu pridružila i poznata splitska dizajnerica Anamarija Asanović, koja je zaslužna za dizajn perivih zaštitnih maski.

- Anamarija je pojačala naš tim i zaposlena je na radnom mjestu modelator i konstruktor odjeće tako da je baš ona nacrtala tu masku i izradila prve modele zaštitnih maski po kojoj su se radile ostale - potvrdila nam je Edita Maretić Dimlić koju od ranog jutra zovu velike hrvatske tvrtke za narudžbe zaštitnih maski za svoje radnike.

- Moram posebno naglasiti da se ne veselimo cijeloj ovoj situaciji, ali kada smo već pokrenuli kratkoročnu proizvodnu maski zbog koronavirusa, razmišljamo da bi to mogao postati jedan od naših stalnih proizvoda. Vidimo da bi se mogli strateški pozicionirati prema zdravstvenim ustanovama i institucijama kojima to treba u svakodnevnom poslu ili pojedinim situacijama gdje našim građanima u određenim zdravstvenim stanjima ili zbog članova njihove obitelji, ili zbog njih samih, trebaju zaštitne maske - zaključila je ravnateljica ustanove DES koja bi, u slučaju potrebe i nastavka proizvodnje perive pamučne maske, mogla otvoriti još radnih mjesta.