Podijeli članak

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska nastavlja raditi i teži harmonizaciji odnosa u BiH, kako bi BiH mogla funkcionirati, ali i daje do znanja svima kako neće trpjeti pravno nasilje visokog predstavnika u BiH, te da za nju postoji varijanta i status nezavisnosti.

- Mi to ne krijemo, ali naglašavam da se trenutno ne poduzimaju nikakve akcije tim povodom, njih samo izmišlja visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko - rekao je Dodik za ruski žurnal "Međunarodni život".

On je naglasio da Inzko godinama neprestano iznosi laži o BiH, namjerno dovodeći u zabludu Vijeće sigurnosti UN i praveći atmosferu nestabilnosti, da bi opravdao svoje postojanje i rad u BiH, Republiku Srpsku u izvještajima predstavlja kao glavni problem, pokazujući na taj način pristranost, te dodao da postoje dokazi da je Inzko vršio nezakonite radnje, prenosi Srna.

Napominjući da Vijeće sigurnosti UN razmatra situaciju u pojedinim zemljama samo onda kada one predstavljaju prijetnju za regionalnu ili globalnu sigurnost, Dodik je rekao da BiH odavno ne predstavlja takvu opasnost ali da se, zahvaljujući Inzku, još nalazi na tom spisku.

On je naglasio da za Republiku Srpsku postoje i druge alternative, a ne samo EU.

Dodik je istakao da Velika Britanija, kao bivša imperijalistička sila, pokušava produžiti i iskoristi svoj utjecaj na male zemlje i narode, kao što je BiH, te naveo da je London izdvojio velika sredstva za osnivanje tri centra za borbu protiv ruskog utjecaja na Balkanu - u Sarajevu, Podgorici i Tirani.

- S druge strane, ruski predsjednik Vladimir Putin od nas nikada ništa nije tražio, samo je pitao može li nam pomoći. I on nam je samo pomagao u tome što smo tražili. Nikada ni na čemu nije inzistirao, niti tražio. Takvu pomoć Zapad smatra negativnom. A nasuprot tome, predstavnici Zapada krše međunarodno pravo i to je njima dobro - dodao je Dodik.

Govoreći o neformiranju vlasti na nivou BiH godinu dana nakon izbora, Dodik je rekao da Zapad vidi opasnost u njemu i njegovoj stranci SNSD-u.

- Oni znaju da sa nama ne mogu realizirati ono što oni nameću ili žele učiniti. Mi ćemo raditi samo ono što smatramo da odgovara interesima Republike Srpske, što je u skladu sa Ustavom i zakonima. Nećemo ispunjavati njihove želje -poručio je Dodik.

Dodik je dodao da su on i njegova stranka upravo zbog toga za Zapad "loši momci", te podsjetio da mu je SAD uvela sankcije zato što je neposlušan.

- U suštini, zbog straha pred "grupom Dodika", kako nas oni nazivaju, napravili su strašnu priču do te mjere da već više od godinu dana ometaju formiranje vlasti u BiH. Ali ne mogu ništa uraditi bez nas zato što smo na izborima dobili maksimalnu podršku naroda - naglasio je Dodik.

Dodik je poručio je da neće podržavati neke kvazi-Srbe ili izdajnike koji samo žele doći na vlast i koje je uvijek lako naći.

- Oni to odlično znaju i zbog toga i imaju problem sa mojim mandatom i mandatom mojih ljudi - dodao je on.

Govoreći o optužbama Zapada da on krši Dejtonski sporazum, Dodik je rekao da je to nevjerojatno, da za to ne postoji nijedan dokaz.

- Da je to tako, oni bi odmah počeli istragu protiv mene. Ali postoje moje ocjene u kojima govorim da BiH neće opstati upravo zbog onih koji uništavaju Dejton, ukoliko to oni nastave činiti. Upravo takve moje izjave, čak prosto spominjanje te teme oni karakteriziraju kao antidejtonsko - dodao je on.

Govoreći o NATO-u, Dodik je naglasio da je Republika Srpska protiv te integracije, jer je NATO dva puta bombardirao Srbe, jednom u Srpskoj, jednom u Srbiji, da su tada nanesene ogromni ljudski i materijalni gubici, te da će osiromašeni uranij iz bačenih bombi vjekovima izazivati bolesti stanovništva na ovim područjima.

Dodik je ukazao da je masovan i sveprisutan antiruski pritisak Zapada na Srbe.

- Ali oni ne shvaćaju da srpski narod niko nije prisiljavao na pozitivan odnos prema Rusiji i negativan odnos prema nekom drugom. To se prosto nalazi u srcu našeg naroda - istakao je Dodik.

Govoreći o ruskom predsjedniku Putinu, Dodik je rekao da je to čovjek koji pažljivo sluša svoje sugovornike, govori malo ali jasno i da su susreti s Putinom za njega velika čast ne samo politička, nego i doživotna.

Dodik je napomenuo da je nedavno na trilateralnom sastanku u Beogradu /Srbija-Turska-BiH/ iznio prijedlog da se održi sastanak Sarajevo-Ankara-Beograd-Moskva.

- Ali mislim da se sada Sarajevo boji što će im reći Zapad, jer njima se ne sviđa kada se dešava nešto što nije jasno Zapadu. Bezuvjetno ću podržati taj prijedlog jer treba da se sastajemo i razgovaramo - naglasio je Dodik.

On je rekao da je Turska danas drugačija, da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u posljednje vrijeme ima drugačije ideje od nekadašnjeg turskog premijera Ahmeta Davatoglua, koji je govorio da je BiH njihova zemlja i da je neophodno uspostaviti Osmanlijsko carstvo.

Dodik je dodao da Turska ima korektne i skoro bliske odnose sa Rusijom i pokušava da se sa svima odnosi jednako, da podržava projekte razvoja na cijeloj teritoriji BiH, za što je dokaz i izgradnja auto-puta Beogad-Sarajevo, a što će riješiti dugogodišnji problem BiH i izvući je iz ćorsokaka.

Govoreći o Srbima na Balkanu, Dodik je podsjetio da je srpski narod najviše pretrpio od raspada bivše Jugoslavije, te istakao da je osnovno pravo i sloboda naroda da bude zajedno, ali da se to Srbima ne dozvoljava.

- Јoš davno su Britanci rekli, kada se raspalo Osmanlijsko carstvo, da na svaki način trebaju spriječiti Srbi da se saberu u jednu državu zato što bi tada postali čimbenik na Balkanu - naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, čak i danas britanski veleposlanici koji dolaze na Balkan dovijaju takve instrukcije.

- Sve što oni rade, rade s ciljem da ometaju Srbe da se učvrste i nešto zajedno učine. Oni već 100 godina na Balkanu prave probleme, baš ti Britanci skriveni iza EU, a nekada i SAD - dodao je Dodik.

Dnevnik.ba