Podijeli članak

U zgradi Delegacije EU u Sarajevu sve je spremno za sastanak visoke predstavnice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federike Mogerini sa predstavnicima političkih stranaka.

Na sastanak su stigli lider SBB-a Fahrudin Radončić, lider DF-a Željko Komšić, predsjednik GO SDP Saša Magazinović, lider HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović.

Očekuju se još i predstavnici SDA i HDZ-a BiH.

Sastanku će prisustvovati politički predstavnici iz RS,  lideri SNSD-a i SDS-a Milorad Dodik i Vukota Govedarica te potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak.

Milorad Dodik novinarima je kratko rekao da će Mogerini prenijeti stav da nije profunkcionirao mehanizam koordinacije, prenose nezavisne.

"Došao sam da kažem da stvar oko upitnika i ostalih stvari vezano za kretanje prema EU su blokirani činjenicom da nije profunkcionirao mehanizam koordinacije, da je RS učinila sve što je trebalo od Reformske agende, a da Federacija i zajednički nivo to naravno nisu učinili i da imamo zastoje koji su te vrste. Zaista je deprimirajuće sa stanovišta daljeg kretanja ka EU i to je ono što želim sa poručim danas", rekao je Dodik.