Podijeli članak

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je u nedjelju kako će na predstojećim sastancima sa predsjednikom Mađarske Janosom Aderom razgovarati o političkim pitanjima, a sa premijerom Viktorom Orbanom o gospodarskoj suradnji.

Dodik je objasnio kako želi upoznati domaćine s viđenjem situacije u BiH, te ocijenio kako je veoma važno sastati se kako bi se razumjeli.

"Ona je na neki način slična onome što Mađarska radi u okviru same EU. Poštivanje zajednice i drugoga, ali isto tako traženje da se uvaže domaćin, identitet naroda i država i da nitko izvan zajednice te države, a mi ovdje čitamo Republike Srpske i srpskog naroda u BiH, ne može nam nametati bilo kakva rješenja", rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je ocijenio kako Orban nesumnjivo ima veliku podršku u Mađarskoj što se moglo vidjeti na europskim izborima, te kako će biti zanimljivo čuti kakva je njegova procjena da će se razvijati odnosi u EU, jer je jedan od njenih vodećih lidera.

Dodik je dodao kako je Bosna i Hercegovina zemlja koja treba se približi EU, u kojoj, prema onome što vidi, ima mnogo problema.

On je naveo kako su svi iz srpske zajednice u Mađarskoj, sa kojima se danas susreo, rekli kako mogu biti zadovoljni položajem koji im je omogućila Mađarska.

"Ono što i ja znam i mogu potvrditi jeste kako je ovdje uvažen naš identitet i kako se podržava naša zajednica u smislu financijske podrške države", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, podrška Mađarske manjinskim zajednicama, a time i srpskoj, može poslužiti kao primjer i drugim državama.

"To je put kojim treba ići kako bismo riješili naše, čak i historijske i teške neprilike koje smo imali", smatra Dodik.