Podijeli članak

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je jedan od značajnih problema BiH i činjenica da postoje strani suci u Ustavnom sudu BiH, ističući da mu je drago da čuje što više glasova koji se tome opiru.

Komentirajući Prijedlog rezolucije o reformi Ustavnog suda BiH prestankom mandata stranim sucima, Dodik je rekao da je to pitanje trebalo biti riješeno pet godina nakon Daytona, ali je ostalo 25 godina zbog nasilja koje je vršila međunarodna zajednica.

"Toga je svjesna i EU. Od 14 preporuka za eventualni status kandidata BiH napisali su da treba rješiti pitanje stranih sudaca. Ali ono što oni operativno rade, to ostavljaju za kraj koji može da bude možda nikada ili za 10 godina. To je prioritetno pitanje što se tiče nas, a koliko znam i Hrvata", rekao je Dodik novinarima u Kozarskoj Dubici.

On je istaknuo da se to pitanje ignorira u BiH sa namjerom da se takav sastav Ustavnog suda iskoristi u spekulativne namjere i da se putem Ustavnog suda, koji nigdje na svijetu nema tu mogućnost i pravo, kreira i pišu nova ustavna rješenja.

"Zato nam je drago da čujemo što više glasova koji se tome opiru, pa i ovaj u Europskom parlamentu. Zahvalan sam parlamentarcima koji su to pokrenuli. To su naši prijatelji i ne treba da bježimo od toga jer svi se danas borimo na neki način da imamo neke prijatelje", rekao je Dodik.

On je dodao da vjeruje da europska svijest mora jednom prihvatitiracionalnost.

"Nemoguće je da samo u BiH u svijetu postoje tri strana suca koji zajedno sa dva muslimana čine većinu i preglasavaju dva konstitutivna naroda u nastojanju da ih kazne ili primoraju na nemoguće ustavne aranžmane i nemogući život na ovim prostorima", rekao je Dodik.

"To na žalost ne shvaćaju Bošnjaci, ali jednog dana će morati to da razumiju", zaključio je Dodik.