Podijeli članak

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas za Srnu da Željko Komšić i Šefik Džaferović, kao sudionici proteklog rata u BiH, ako je suditi po retorici koju koriste govoreći o Srbiji i njenom rukovodstvu, još nisu izašli iz rata.

Srbija je suverena, nezavisna i prijateljska država koja ima suvereno pravo da odlučuje o svim važnim pitanjima za srpski narod i srpsku državu i izuzetno smo im zahvalni što Republiku Srpsku gledaju kao prioritetno vanjskopolitičko pitanje”, rekao je Dodik.

Komentirajući reakcije članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića na Strategiju obrane i nacionalne sigurnosti Srbije, koja je predstavljena u Skupštini Srbije, Dodik je rekao da ne shvaća što je razlog “histerije koja je došla iz Sarajeva, osim da se zadržava potreba pogoršavanja odnosa sa dva najvažnija susjeda – Srbijom i Hrvatskom”.

Istrajavajući na lažima o agresiji i genocidu, koji se nisu dogodili i sa kojima Srbija nema veze i nakon 24 godine od završetka rata, akt je najdubljeg neprijateljstva i kako netko s tom i takvom retorikom može držati lekciju o dizanju tenzija. Ne može država Srbija i njeno rukovodstvo služiti kao moneta za potkusurivanje u najnovijim međubošnjačkim političkim trvenjima, pa preporučujem i Komšiću i Džaferoviću da se uozbilje”, istaknuo je Dodik.

On je naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, Daytonski mirovni sporazum, u okviru koga Republika Srpska ima svoju ustavom zajamčenu poziciju, kao i Sporazum o specijalnim paralelnim vezama.

Dodik je pozvao članove Predsjedništva BiH da poštuju suverenitet Srbije i, kako je rekao, ne miješaju se u unutrašnja pitanja prijateljske i susjedne zemlje.