Podijeli članak

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da SDA krši ustavno pravo formiranja vlasti na nivou BiH.

Dodik je naglasio da nije izvjesno kada će Vijeće ministara BiH biti formirano, te da SDA izmišlja razne načine da pokaže kako se o tome razgovara, a da zapravo dogovor nije blizu.

"Nama i ne treba dogovor s njima, jer mi, kao predstavnici Republike Srpske, imamo ustavno pravo da popunimo mjesta koja su po Ustavu predviđena za predstavnike srpskog naroda i RS. Ne trebaju oni nama ništa davati, niti mi nešto tražimo", istaknuo je Dodik.

On je za RTRS rekao da nije optimističan povodom najavljenog sastanka SNSD-a, HDZ-a i SDA-a i da će Bakir Izetbegović i dalje uvjetovati. 

"Nemam zahtjeve i očekivanja, ali ću naravno otići na sastanak", rekao je lider SNSD-a.

Dodik je istakao da je za formiranje Vijeća ministara potrebno izmijeniti procedure koje su nametnuli visoki predstavnici u BiH, te poštovati Ustav i izbornu volju građana. 

"Potrebno je da Republika Srpska imenuje svog predstavnika u Vijeću ministara i da i drugi u BiH to urade, te da se oni sastanu i konstituiraju organ. Problem je što su izmislili da to mora ići u parlament, a tu je potrebna većina", rekao je Dodik, prenosi Klix.ba.