Podijeli članak

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da Srbima u Republici Srpskoj nitko ne može oduzeti 9. siječanj koji proslavljaju kao Dan Republike, sviđalo se to nekome ili ne.

"On ostaje praznik naše Republike, naše države Republike Srpske i to može da ih iritira do bijesa", izjavio je Dodik Srni nakon što je potpredsjednik Srpske Ramiz Salkić ponovo negativno komentirao 9. siječanj i njegovo obilježavanje.

Dodik je rekao da Salkić ne mora proslavljati Dan Republike, jer ga nitko na to ne tjera, ali smatra da je nemoralno i neljudski da se jednom narodu oduzima pravo na praznik.

"Ako bude imao snage neka pogleda malo na televiziji, samo da vidi kako je to masovno i dostojanstveno. To mu preporučujem", dodao je Dodik.

Dodik je istaknuo kako oni ne trebaju moralizirati Srbima, te podsjetio na navode dokumenata britanskog Ministarstva obrane o tome, kako je rekao, kolika je prevara Srebrenica.

"Mi se ne slažemo s tim da je 1. ožujak bilo kakav praznik u BiH, ali ne možemo da zabranimo muslimanima da misle to što hoće. Ali, to nije praznik BiH", rekao je Dodik.

On smatra da ne treba da posvećuje "bilo kakvu pažnju nekom Salkiću ili bilo kome drugom ko je iritiran", te mu je poručio da 9. siječnja može raditi što hoće, ali da ne može srpskom narodu da zabrani da ga proslavlja.