Podijeli članak

Ovo je politička tuča, narod se nema čega bojati, ovo će možda malo duže trajati, a mi pozivamo na dijalog, rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i član predsjedništva BiH.

Dodao je, nakon okončanja sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a, da nema blokada institucija, već samo nesudjelovanja u odlukama.

"Legitimni predstavnici srpskog i hrvatskog naroda u institucijama BiH će sljedećeg tjedna predložiti zajednički prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH kako bi se izbacili strane sudce iz Ustavnog suda", rekao je Dodik.

On je rekao da dok se ne usvoji ovaj zakon neće biti odlučivanja po nijednom drugom pitanju, uključujući i europska pitanja.

Dodik je dodao da je Ustavni sud BiH nakaradan i da odluke donosi mimo prava u dosluhu sa strancima i SDA, prenose Nezavisne. 

Što se tiče načina djelovanja u zajedničkim institucijama rekao je da je to bio prijedlog opozicije i da će biti zanimljivo kako će se oni postaviti po ovom pitanju u sljedećem perioda.

Dodik je rekao da se SNSD priprema na novi način organizacije i da će, između ostalog, pozivati i političke neistomišljenike poput Srđana Puhala ili Envera Kazaza na dijalog.