Podijeli članak

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je presuda Radovanu Karadžića prilično arogantna i cinična i dio ravnanja računa među ranijim presudama Haškog tribunala.

Dodik je istakao da je misija Haškog tribunala bila da osigura pomirenje, ali da je sada došlo do toga da je ono još neizvjesnije i gotovo nemoguće.

On je istakao da RS već dugo nema povjerenja u Haški tribunal, a potvrda toga jeste i kazna doživotnog zatvora, javlja Srna.

"Mnogi na ovim prostorima su mislili, kada je formiran Haški tribunal, da će biti osigurano neko povjerenje autoritetom onih koji su ga formirali. Vremenom je to izgubljeno jer se ovaj tribunal u značajnom obimu bavio selektivnim pristupom", rekao je Dodik novinarima u Banja Luci.

Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove u Hagu izrekao je danas Radovanu Karadžiću drugostupanjsku presudu kojom ga je osudio na kaznu doživotnog zatvora.

Drugostupanjska presuda izrečena je nakon što su razmotrene žalbe obrane i tužiteljstva na prvostupanjsku, kojom ga je 2016. godine Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora.