Podijeli članak

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da, kao novi član Predsjedništva BiH, želi da se u poslovnik o radu te državne institucije uvede obvezno isticanje zastave RS-a, jer bez toga neće sudjelovati u njegovom radu.

Neka Komšić stavi svoju zastavu

''Danas već ću formirati tim koji će se baviti pitanjem organizacije i poslovnika u Predsjedništvu BiH. Želim promjene u dijelu koji se odnosi na srpskog člana Predsjedništva i da u poslovnik bude uvedeno obvezno isticanje zastave RS na svakom mjestu gdje se ja nalazim. To će biti moj apsolutni uvjet da uđem u zgradu Predsjedništva BiH. Ukoliko ne bude zastave RS, ne vidim razlog da se tamo pojavljujem'', rekao je Dodik. 

Istaknuo je da će, nakon što dobije mandat tražiti da se sastane Parlament BiH kako bi mogao položiti zakletvu. 
 Nema ništa protiv, kaže, ni da ''Željko Komšić stavi svoju hrvatsku zastavu, ali neće dozvoliti da tamo ne bude zastave RS''.

Ništa o Ivaniću

Dodik je na konferenciji za novinare u Banja Luci rekao kako SNSD vrlo brzo može sastaviti novu Vladu. O novim premijeru RS tek će se, kaže, razgovarati, ali vjeruje da će biti iz SNSD-a.

Tvrdi kako SNSD želi u parlamentu BiH napraviti blok i s drugim strankama sa srpskim predznakom, da imaju sigurnih deset zastupnika. 

Razlika između njega i kandidata za člana Predsjedništva BiH iz Saveza za pobjedu Mladena Ivanića od 12 posto, kako kaže, pokazuje da su bile točne procjene SNSD-a. 

''Nemam što govoriti o Ivaniću, izgubio je izbore, jer se nije zalagao za RS'', ustvrdio je Dodik.

U SNSD-u su, kaže, razočarani glasovanjem za predsjednika RS-a u Banja Luci, ali vjeruje da su na to utjecali neki događaji. 

''Čudno mi je da se u Banja Luci glasalo za Vukotu Govedaricu i Dragana Mektića, za čovjeka koji je morao da zna da se sprema ispaljivanje zolje na zgradu u Banja Luci'', rekao je Dodik.

Nema osvete SDA

Oni koji su dobili većinu na entitetskoj razini trebaju sastaviti Vijeće ministara BiH, misleći pri tome i na HDZ, s kojim će, kaže, nastaviti suradnju. 

Naveo je da se SNSD sada neće revanširati SDA-u, koji je u ranijem mandatu uzeo Savez za promjene za partnere u parlamentu BiH, odnosno Vijeću ministara BiH. 

''Ako većinski kod Bošnjaka bude SDP, bit će oni s nama u vlasti na razini BiH, ako bude SDA, oni. Nemam ništa protiv toga, to ne mogu da biram i zanima me samo naša čvrsta politika na toj razini'', kazao je Dodik. 

Ponovio je da i dalje smatra da tužiteljstvo treba riješiti slučaj smrti banjalučkog mladića Davida Dragičevića.