Podijeli članak

Milorad Dodik i Dragan Čović, čelnici SNSD-a i HDZ-a, sastali su se danas u Istočnom Sarajevu, poručivši nakon sastanka da "ostaju u političkom savezu" i da "neće biti osiguran novac za održavanja izbora budući da je CIK nezakonit".

Milorad Dodik je kazao kako su razgovarali o navodnim zloupotrebama prilikom izbora članova Centralne izborne komisije i konstatirali da postoje sredstva za održavanje izbora.

"Nije ispoštovan natječaj za izbore CIK-a, nije poštovana situacija da se biraju oni koji nisu politički angažirani. CIK ne može raspisati izbore dok se ne implementiraju posljednji rezultati izbora. To nije urađeno u Federaciji BiH", rekao je Dodik.

Napomenuo je kako smatra da izbori trebaju biti održani u legalnoj i legitimnoj sferi, piše Klix.ba. 

"CIK će služiti jednim politikama kako bi mogli bez ikakvih osnova kreirati krajnji izborni rezultat. Mi smo kao politički ljudi svjesni toga i smatramo da je potrebno osigurati zakonitost organa", istaknuo je predsjednik SNSD-a.

Napominje kako vjeruje da će Sud pokazati da nije politički motiviran i da će poništiti izbor.

"Sredstva nisu problem, mogu biti odobrena. Problem je CIK koji je nezakonito izabran a vodi proces. Tako ćete prihvatiti situaciju da izbori budu nelegitimni", kazao je Dodik.

Naveo je kako ima dobru suradnju s Čovićem i da ga je upoznao da se ranije sastao sa Bakirom Izetbegovićem.

"Sa Bakirom Izetbegovićem sam dogovorio da se blokiraju imenovanja u RAK-u i SIPA-i. Ostaje podjela za glavne funkcije u BiH sve dok se ne dogovori novi sporazum", rekao je on.

Napominje da ostaju u političkom savezu sa HDZ-om.

"Na sastanku je bila jedna točka dnevnog reda sredstva MMF-a. Dogovoreno je da se podijeli određeni iznos sredstava. Trebalo je da 50 posto ide na federalne račune, 50 posto na kantone", istakao je Dodik.

Konstatirali su da su svi postupci  ispoštovani.

"Guverner nema problema da isplati sredstva. Pismo namjere usvojili su fiskalni savjet, a prethodno svi nivoi vlasti. Mislimo da je ovo nepotrebno, da usložnjava i opterećuje odnose u BiH", istaknuo je on.

Poručio je kako BiH gubi kredibilitet jer sredstva stoje blokirana više od mjesec.

"Kod nas nema nikakvih problema. Postoje svi nužni uvjeti da guverner Centralne banke isporuči sredstva. U BiH poistovjećuju Parlament i Parlamentarnu skupštinu, to nije klasični parlament i trebalo bi da predstavlja skupštine s drugih nivoa", rekao je Dodik.

Kada je riječ o migrantima, Dodik je rekao da postoji sumnja da bh. ambasador izdaje lažne vize i ubacuje migrante.

"To postaje sve veći problem kod Bošnjaka. To je ozbiljno stanje. Smatrao sam se obaveznim da Dragana Čovića upoznam sa tim stanjem. Očekujem da će Tužiteljstvo veoma brzo izaći u javnost i reći da li je to točno ili ne", istaknuo je on.

Zaključio je kako je SNSD za hitnu, bezuvjetnu deportaciju svih migranata iz BiH.