Podijeli članak

Predsjednik SNSD-a i srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik je na sastanku održanom u Istočnom Sarajevu, predstavljenom kao svesrpski sastanak, istaknuo kako će kriza prestati kad nestane Bosne i Hercegovine.

Dodik je kazao kako su na sastanku prezentirane politike i sudjelovanje u odlučivanju na nivou oba doma Parlamentarne skupštine, Vijeća ministara i Predsjedništva BiH, najavivši kako odluke neće biti donošene.

Naveo je kako će Parlamentarna skupština BiH, odnosno Zastupnički dom i Dom naroda, Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH raditi.

"Svi zastupnici će dolaziti na posao i ja ću dolaziti, ali neće biti donošene odluke", rekao je Dodik, dodavši kako SNSD finalizira aktivnosti vezane za zakon kojim bi strani suci bili izbačene iz Ustavnog suda BiH, piše 24sata.

"Vjerujem da će sutra biti spreman zajednički prijedlog hrvatske i srpske strane da se to preda u parlamentarnu proceduru. Vjerujemo da rješenja koja smo tamo predložili mogu biti korisna i prihvatljiva za Bošnjake", istaknuo je on.

Prema njegovim riječima, konstitutivni narodi bi imali svoje predstavnike u Ustavnom sudu BiH i potvrđivao bi ih Dom naroda.

"Vodili smo računa da prijedlog uvažava interese Bošnjaka. Ukoliko se odmaknu od linije odbijanja, vidjet će da afirmira zajedničku razinu", kazao je Dodik dodajući kako Bošnjaci odbijaju razgovarati o međuentitetskoj liniji razdvajanja.

Upitan kada će prestati proizvodnja kriza u BiH, Dodik je odgovorio da je RS oduzeto 90 hektara zemlje.

"Oduzmete nam zemlju i pitate kad će prestati proizvodnja kriza u BiH. Prestat će kad nestane BiH", zaključio je Dodik, a protiv predloženog zakona oglasio se i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić ponovivši u intervju za Katoličku tiskovnu agenciju izjavu Biskupske konferencije BiH u kojoj se kaže kako je ''ovaj Zakon nepravedan te protivan i Ustavu BiH i Europskoj konvenciji o ljudskim pravima jer se imovina države BiH nastoji utvrđivanjem faktičkog stanja upisati na entitet Republika Srpska prije nego se donese zakon o državnoj imovini na razini cijele BiH'' kao i da su ''njime najviše pogođeni brojni građani BiH koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove, svoju imovinu i svoju domovinu''