Podijeli članak

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je  drugi bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić iznio privatni stav u razgovoru s predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom, kojem je rekao kako nije točna izjava francuskog lidera da je BiH tempirana bomba zbog prijetnji od povratnika sa sirijskog ratišta.

- To nije stav Predsjedništva. Ono što utvrde tri člana Predsjedništva je stav BiH. To što priča Željko Komšić njegov je lični stav - rekao je Dodik novinarima u Drvaru.

On je podsjetio kako Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o bilateralnom sastanku Komšića i Macrona.

- Komšić se nalazi na multilateralnom skupu kojem nazoči i Macron i sasvim je prirodno da su imali priliku da se pozdrave i popričaju. Nije uredu da bude osporen stav predsjednika tako moćne države, ali to je Komšićev izbor. Ja to ne bih tako uradio i, da sam bio u prilici, rekao bih da mu zahvaljujem na točnim ocjenama o tom pitanju - kaže Dodik.

On je dodao kako ne smatra da je Macron pogriješio u ocjeni te da i on zna da u BiH nema jedinstva u vezi s pitanjem radikalnih islamista.

- Obični ljudi u BiH strepe od toga. Danas imamo vijest da se u BiH vraća više od 200 ljudi. BiH ne može da zbrine takvih 10 lokalnih ljudi, a kamoli one koji dolaze sa strane jer nema nikakvog plana. Ne bih volio da se praktično pokaže da je Macron bio u pravu i učinit ćemo sve da zaštitimo naše građane - poručio je Dodik.