Podijeli članak

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik još jednom je javno rekao kako Hrvatima treba omogućiti da imaju svoj entitet, odnosno, Herceg Bosnu. 

“Mi smo za to da se uvidi da BiH ne može funkcionirati, što je jedino realno. Treba se omogućiti da Hrvati imaju svoj entitet ili državu koja će se zvati Herceg-Bosna. Srpska treba imati status da slobodno odlučuje kuda će se kretati, a Bošnjaci bi se mogli organizirati u preostalom dijelu koji kontroliraju. To mogu nazvati Bosnom i pokušaju da se koncentriraju oko pomoći muslimanskih zemalja jer bi danas, možda, bili daleko uspješniji”, naveo je Dodik.

Dodik je rekao kako su liberalni idealisti SAD rekli da se mora pokazati kako ljudi u BiH mogu zajedno, te da su s tim ciljem upregnuli svu vojnu, političku i financijsku silu, iako nitko u to vrijeme nije vjerovao u mogućnost da BiH može preživjeti.

“I poslije svega toga, nisu ništa uradili. Danas je BiH sama sebi dokaz da nije trebala postojati jer bi razvoj zasebnih zajednica i država – Srpske, Herceg-Bosne i neke Bosne koju bi imali muslimani – sigurno bio uspješniji i napredniji nego što imamo. Ovdje se sve koči i priču o statusu quo mogu zagovarati samo oni koji imaju idealno stanje u društvu. Zar je ovo idealno i je li moguće da taj status netko traži?”, upitao je Dodik.