Podijeli članak

Nakon današnje odluke da će predstavnici Srba u zajedničkim institucijama prestati sudjelovati u odlučivanju i bojkotirati rad, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je predstavnici RS ostaju raditi u tijelima, ali se neće odlučivati.

"Okupit ćemo sve Srbe koji tamo rade. Dogovoreno je da to bude na razini Parlamenta, Vijeća ministara. Neće se donositi niti jedna odluka dok se ne riješi pitanje stranih sudaca. Nastavljaju praksu koju je vršio Visoki predstavnik, najčešće se donose loše odluke za RS",rekoa je Dodik za N1.

On kaže kako nigdje nema da je Ustavni sud ustavotvorac, te da mogu samo odlučiti je li nešto u skladu sa Ustavnom ili ne.

"Veoma jasno u Ustavu se kaže kako BiH pripada nadležnost koja je navedena ustavom. To nije imovina. Ne bi entitet provodili privatizaciju i upravljala javnim sektorom da je to bila odluka samog Daytonskog sporazuma. Ovo je skrnavljenje, to je način na koji Ustavni sud želi ukinuti RS", dodaje Dodik.

On je poručio kako će RS ići svojim putem.

"RS će ići svojim putem, formirati svoja državna neovisna tijela i funkcionirati na teritoriji RS. Ima sve elemente države, svoje institucije, svoj narod. Dayton je već prekršen, mnogim odlukama Visokog predstavnika. Imate niz odluka Ustavnog suda koji su na zahtjev čak Alije Izetbegovića, tada se odredio Ustavni sud i rekao da je imovina određena Ustavnim sudom. Sada se odjednom ignorira, a do sada se ignoriralo i nikom ništa", rekao je Dodik za N1.

Rekao je da će srpski predstavnici biti u institucijama do trenutka kada shvate da ne postoji mogućnost da se dogovore.

"Ovo pravna država? Ovo je pravno da ne kažem šta. Daytonski sporazum je urušen mnogo puta ranije, sve odluke su bile na štetu RS. Obveza je Amerikanaca da se ne miješaju, a to rade. Što se nas tiče, mi ćemo otići na NSRS nikad uvjereniji da radimo ozbiljan posao za naš narod i donijeti odluku kakvu smo najavili i to će se proširiti", rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je kazao da je "dosta toga da se o pravima brine Veleposlanstvo SAD-a".

Dodik je izjavio kako postoji mogućnost da Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici poništi ranije date suglasnosti za prenošenje nadležnosti na razinu BiH u vezi sa vojskom, neizravnim oporezivanjem i Visokim sudskim i tužiteljskim vijećem.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud BiH nastavlja da se bavi antisrpskom praksom OHR-a.

Dodik je rekao da Republika Srpska neće dozvoliti da je degradira nikome, ni OHR-u, niti Veleposlanstvu SAD u BiH.

On je ponovio kako je BiH "nametnuta država za srpski narod", u kojoj se Srbi ne osjećaju ni slobodno, ni komotno.