Podijeli članak

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da najava SDA da će na sutrašnjem kongresu stranke usvojiti novu programsku deklaraciju predstavlja poruku kojom oni prizivaju nestabilnost i sukobe, te da sadržaj tog dokumenta predstavlja atak na ustavni poredak BiH.

“Oni odlično znaju da se Srbi nikada neće odreći Republike Srpske i svog grunta”, istaknuo je Dodik danas u izjavi novinarima u Drvaru, gdje je s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posjetio vrtić “Majka hrabrost”.

Dodik je rekao da je to njihova iluzija koju siju i priča o nekakvoj islamskoj državi u kojoj trebaju da budu većina, pa da uvedu šerijat, te poručio da Republika Srpska to neće dozvoliti.

“Ako to usvoje, onda ću zatražiti da na bazi toga vidimo kako će se ponašati stranci – je li to antidaytonsko djelovanje i pozivanje na reorganizaciju BiH?”, upitao je Dodik.

On je naglasio da ta deklaracija predstavlja atak na ustavni poredak BiH.

“Republika Srpska ne dijeli takva razmišljanja, ne idemo u NATO i ne želimo da se pravi unitarna BiH. Prije će se BiH raspustiti nego što će biti unitarna”, rekao je Dodik i dodao da svaki potez kao unitarnosti BiH znači odvlačenje RS izvan BiH.

Dodik je naglasio da je područje Drvara, Bosanskog Petrovca, Glamoča i Bosanskog Grahova srpski grunt i da je srpski narod naučio da su ovdje bili razni režimi i državni oblici, ali da su Srbi uvijek ostali na ovom prostoru, što je važno i što “moraju naučiti ovi iz Sarajeva”.

Prema Dodikovim riječima, priča političkog Sarajeva o BiH kao građanskoj državi je podmukla podvala.

“Oni misle da su oni većinski narod i da time imaju sva politička prava. Misle da su Srbi naivni i blesavi da bi pristali na to”, rekao je Dodik i poručio da ima Republike Srpske, ima srpskog naroda i bit će ga sve više na ovim prostorima, piše Fokus.ba

Dodik je podsjetio da su stranci i razni strani fondovi dali ogroman novac za povratak Bošnjaka na područje Republike Srpske, ali da je to bilo selektivno, jer se postavlja pitanje što su dali za povratak Srba u Federaciju, a odgovor je ništa.

Komentirajući neformiranje Vijeća ministara, Dodik je rekao da je u BiH sve nakaradno postavljeno.

“BiH je postavljena kao nakaradna država i nije trebala preživjeti 1996. godinu, ali je netko sklepao”, dodao je Dodik i podsjetio na neustavne odluke visokih predstavnika u BiH koji su mijenjali Daytonski sporazum korištenjem bonskih ovlasti.

Dodik je podsjetio i na to da je bivši visoki predstavnik u BiH Carlos Westendorp ranije rekao da bonske ovlasti nisu u skladu s Daytonskim sporazumom.

U prijedlogu deklaracije, koju bi sutra trebao usvojiti Kongres SDA, između ostalog, navodi se da je primarni i dugoročni cilj SDA republika BiH, afirmacija bosanskog jezika kao zajedničkog identiteta svih građana BiH, uspostavljanje vrhovnog suda BiH, reforma policije…