Podijeli članak

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sinoć je bio gost emisije Pressing i ponovo je dao niz izjava koje će izazvati lavinu reakcija. Govoreći o OHR-u u BiH i djelovanju visokih predstavnika, Dodik je rekao kako su svi oni načinili veliku štetu BiH i donosili odluke koje su rušile temelje ove države. Ponovo je bio posebno oštar kada je u pitanju pokojni Paddy Ashdown. 

- Ashdowna bi trebalo iskopati i suditi mu za ono što je uradio u BiH. Ovaj danas što je još na dužnosti prima plaću od 24 000 eura i ne radi ništa. Opet je prije nekoliko dana lagao na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a i sada bi ga se ja trebao plašiti. On se treba plašiti mene jer ćemo ga na kraju potjerati iz BiH. On je obična ikebana - rekao je Dodilk. 

Naglasio je kako više nema nametanja odluka, a čak i ako se one dogode, on ih neće poštovati. 

Dodik se dotakao i problema Hrvata u BiH i nužnosti promjene Izbornog zakona. Rekao je kako bošnjački političari naglašavanjem pitanja ANP-a samo skrivaju potrebu promjene Izbornog zakona. 

- Hrvatima se mora osigurati da biraju svoje legitimne predstavnike, a Bošnjaci se uporno ne žele odreći te mogućnosti. Preko ANP-a pitanje Izbornog zakona stavljaju svjesno u stranu, ali to pitanje će se morati riješiti. Svaki konstitutivni narod treba birati svoje legitimne predstavnike - zaključio je Dodik.