Podijeli članak

Sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine održana je za danas, to je prva sjednica nakon što je Narodna skupština RS (NSRS) usvojila zaključke koji se odnose na Ustavni sud BiH, piše Radio Sarajevo.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je novinarima nakon sjednice priopćio kako je tražio da se na sjednici, na dnevni red, "utvrdi odgovornost Željka Komšića, ali sam preglasan".

Dodik je stava da je Komšić kao predsjedavajući Predsjedništva BiH prekršio Ustav BiH.

"Svjesno je obmanuo predsjednika Europskog suda za ljudska prava. Mislim da je sasvim pristojno da gospodin Komšić podnese ostavku, ako mu je stalo do ove zemlje. Mi ćemo vidjeti s drugim faktorima u ovoj zemlji kako reagirati. Mislim da je besmisleno očekivati da međunarodna zajednica reagira, jer je uvijek štitila sarajevske političare", dodao je on.

Kazao je kako su sjednicu završili jako brzo.

"U skladu sa zaključcima NSRS sam glasao protiv dnevnog rada, za dvije točke će biti podignut vitalni nacionalni interes", rekao je Dodik, pa nastavio:

"Ja bih ponovo glasao protiv točke za posjetu Mile Đukanovića - ako ponovo dođe na dnevni red podići će se vitalni nacionalni interes i ići će na NSRS. Dok je ovakvo stanje u Crnoj Gori takva posjeta bi trebalo da bude prolongirana. Druga dva člana su željela podržavanjem ove posjete da pokažu još jednom nepoštovanje protiv srpskog naroda.

Nastavit ćemo raditi ovako i planiram da ukoliko se sutra organiziramo ili najkasnije prekosutra prekosutra u Predstavničkom domu prijedlog zakona o prestanku mandata stranim sucima, taj prijedlog je usuglašen. Ova kriza može da bude završena, samo ako Ustavnu sud povuče svoju odluku i povuku se strani suci.
"

Dodik je otkrio i kako će predstavnici srpskog naroda sutra sastati u Istočnom Sarajevu da razgovaraju o daljnjim koracima: "Srbi su već duže vremena ugroženi u BiH, mi volimo RS i sve ćemo uraditi da je sačuvamo."

"Mi ne želimo i nismo rekli", nastavio je on, "da entiteti treba birati strane suce, već smo uvažili i Predsjedništvo i Predstavnički dom. Oni koji nemaju nikakav drugi prijedlog, grdno se varaju. Koristit ćemo svoje Ustavno pravo i glasati protiv. Neće se donijeti ni odluka o privremenom financiranju, ako netko hoće kaos neka izvoli. Što oni misle da smo mi bez pameti ovdje, da nam podvaljuju i da mi vičemo u redu je. Poduzmite mjere, eto vam vaš sud i tužiteljstvo, ukoliko to uradite protiv mene, neću ništa uraditi, ali ako protiv bilo koga drugoga onda će RS poduzeti mjere. Ja nisam protiv BiH, ali onakve kakva je u Daytonu."

Pozvao je, kako je kazao, predstavnike Bošnjaka da "prihvate odluku ili da se modelira odluka o stranim sucima":

"Jedina stvar koja kod nas ne postoji je strah, evo ja sam došao u Sarajevo, uhitite me, neću se ni opirati. Aneks 2 Daytonskog sporazuma kaže da je još davno trebala da se utvrdi međuentitetska linija. Ili ćemo se dogovoriti da bude BiH ili se nećemo dogovoriti i onda neće biti ni BiH."

Objašnjavajući svoje ideje, kazao je da u RS-u žele "da se maknu strani suci jer donese političke odluke, rade isključivo u interesu Bošnjaka, rade na razgradnji RS": "Ta priča o Ustavnom sudu, to je okupacijski sud za nas Srbe, to nije sud. Mora se poštovati pravo. Odluka o zemljištu je donesena tako da zemljište RS-a pripada BIH, a zemlja FBIH pripada Federaciji. Ne možemo prihvatiti ovo ovako."

Dodik je poručio da nema namjeru više razgovarati sa SDA, jer " se s njima nije moguće dogovoriti": "Evo vidite koliko se dogovaraju SDA i HDZ pa nikad ništa nisu riješili. Kada god smo do sada razgovarali sa SDA, uvijek je to bilo izvrnuto. Obustava je svih odluka, ovo je naše demokratsko pravo, nitko nas ne može natjerati."

"Danas sam glasao za jednu odluku, da se ne dodijeli pomilovanje jednoj osobi za terorizam i nekome tko švercuje s drogom. To meni moral ne dozvoljava. Glasao sam protiv odluke za donaciju za izgradnju autocesta(...) BIH nije dobro mjesto za život RS i Srba. ovaj grad gdje smo danas gradili su Srbi i Hrvati njih 150 tisuća, ovi koji danas žive ovdje hoće da od njih naprave krivce. (...) Glasao sam danas i protiv dnevnog reda, glasao sam i protiv zapisnika prošle sjednice, glasat ću i protiv vremenske prognoze ako dođe na dnevni red i to je moje pravo."